La Sibiu a fost dezvelita o placa comemorativa in cinstea membrilor Consiliului Dirigent al Transilvaniei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

La Sibiu a fost dezvelită o placă comemorativă în cinstea membrilor Consiliului Dirigent al Transilvaniei

[2019-01-23]
de Gheorghe Anghel

Mitropolitul Ardealului a participat marți la ceremonia de dezvelire a unei plăci comemorative ca omagiu adus membrilor Consiliului Dirigent al Transilvaniei.
Placa a fost așezată pe clădirea unde acum se află rectoratul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și unde au funcționat mai multe birouri ale Consiliului Dirigent, informează Mitropolia Ardealului.
Consiliul a avut misiunea de a organiza politic și administrativ Transilvania în perioada de tranziție de după Marea Unire de la 1 decembrie 1918.
În același timp, această placă este și un omagiu adus celui care a condus Consiliul Dirigent de la Sibiu și a avut biroul în această clădire, marele om politic Iuliu Maniu.
După dezvelirea plăcii de comemorare, Mitropolitul Laurențiu a oficiat o slujbă de binecuvântare.
În cuvântul său, ierarhul a evidențiat că placa comemorativă ne amintește de evenimentele istorice și ridică la prețuirea cuvenită clădirea rectoratului.
„Am binecuvântat această placă și ne-am rugat Bunului Dumnezeu ca toate evenimentele istorice pe care le comemorăm acum să fie pentru noi un imbold puternic pentru lupta pe care trebuie să o ducem cu nevoile zilnice, dar și pentru dorința de progres și mai ales cu dorința de unitate a poporului și neamului românesc”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La ceremonie au participat prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul Universității „Lucian Blaga”, generalul prof. univ. dr. Ghiță Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, viceprimarul Corina Bokor, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Christine Manta-Klemens, ofițeri, militari și invitați.
Istorie și patrimoniu
Despre istoria acestei clădiri, despre rolul lui Iuliu Maniu în înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 și organizarea Transilvaniei după acest act măreț, a vorbit prof. univ. dr. Marian Țiplic, prorector al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
Directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, actorul Constantin Chiriac, a oferit celor prezenți un moment artistic, iar mai apoi a avut loc o horă a unirii în fața Cercului Militar din oraș.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1068, Ultimul acces: 2024-07-08 06:40:43