Societatea omeneasca s-a confruntat intotdeauna cu lipsa de recunostinta – Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Societatea omenească s-a confruntat întotdeauna cu lipsa de recunoștinț㠖 Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul

[2019-01-20]
de Iulian Dumitrașcu

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul le-a spus duminică celor prezenți în Catedrala Patriarhală că textul evanghelic citit, al Vindecării celor zece leproși, este de o actualitate extraordinară întrucât „societatea omenească s-a confruntat întotdeauna cu lipsa de recunoștință”.
Această atitudine este în contrast cu cea specifică naturii umane și anume, aceea de „a-și arăta întotdeauna recunoștința față de Dumnezeu pentru darurile vieții, sănătății, bunurilor și bunătăților primite de la El, dar și recunoștința arătată părinților, învățătorilor, medicilor și tuturor celor care ne-au făcut bine într-un mod sau altul”, potrivit Preasfinției Sale.
Cum își trăiau viața bolnavii de lepră
Pentru ca participanții la Sfânta Liturghie să aibă o înțelegere deplină asupra suferințelor îndurate de leproșii amintiți în evanghelie, Episcopul a prezentat câteva consecințe în plan social, suportate de bolnavi.
„Leproșii erau condamnați nu numai la suferința trupului, ci și la suferință sufletească, fiind obligați să-și părăsească familiile, locuințele, comunitățile în care trăiau să se izoleze în afara acestora, mai ales în pustiu, să locuiască în peșteri sau în morminte părăsite și să cerșească de la distanță mila semenilor pentru că apropierea de oamenii sănătoși era cu desăvârșire interzisă, boala aceasta fiind extrem de contagioasă”.
De ce nu mai devenim recunoscători
În omilia sa, Părintele Episcop a enumerat și motivele pentru care adesea nu mai suntem recunoscători.
„Prea multele griji ale vieții de zi cu zi, îndepărtarea de Dumnezeu, uitarea poruncilor Lui ne fac pe mulți dintre noi să uităm de această virtute obligatorie, aceea de a ne exprima recunoștința și mulțumirea față de Dumnezeu și față de semenii care ne-au ajutat într-un mod sau altul”.
Exersarea recunoștinței
Episcopul Varlaam Ploieșteanul a explicat la finalul predicii sale cum să devenim recunoscători lui Dumnezeu.
„Participarea noastră duminică de duminică la slujba Sfintei Liturghii face parte din faptele sau gesturile prin care noi oamenii putem să ne exprimăm recunoștința și mulțumirea noastră față de Dumnezeu, dar înaintea lui Dumnezeu sunt plăcute mai ales faptele bune prin care mulțumind lui Dumnezeu pentru bunătatea arătată nouă împărțim și noi bunătate în jurul nostru”, a spus ierarhul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2904, Ultimul acces: 2024-04-05 09:25:11