SRUC Oradea 2019: Rugaciuni la biserica unitariana din Oradea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

SRUC Oradea 2019: Rugăciuni la biserica unitariană din Oradea

[2019-01-26]
«Să urmărim aceleași lucruri!» este propunerea făcută comunităților participante în a opta zi de rugăciune pentru unitatea creștinilor desfășurată vineri, 25 ianuarie a.c., în biserica unitariană din Oradea. La inițiativa din acest an au luat parte nouă comunități creștine din oraș: Comunitatea Evreilor Mesianici, Biserica Romano-Catolică, Biserica Reformată, Biserica Betania, Biserica Evanghelică Lutherană, Biserica Penticostală Tabor, Biserica Unitariană, Biserica Ortodoxă și Biserica Greco-Catolică. Pentru al treilea an consecutiv, cultele participante la Săptămâna de rugăciune pentru unitate din Oradea propun împreună o colectă, ca gest caritabil concret și comunitar, coordonată în acest an de Comunitatea Evreilor Mesianici și ale căror fonduri sunt destinate copiilor Centrului de Plasament, nr. 2, din Oradea (str. Feldioarei, nr 13)”. Din partea comunității greco-catolice orădene a participat la seara de rugăciune din Biserica Unitariană, pr. Sorin Crăciun.

Pornind de la tema Octavei din acest an ₋ „Judecători și căpetenii să judece cu judecată dreapt㔠(Dt 16, 20) ₋ în a opta zi de rugăciune, pastorul Laurențiu Pășcuți a subliniat, la momentul cuvântului de învățătură, importanța dreptății, a păcii și a dragostei, ca obiective comune la care sunt invitate toate comunitățile creștine: „S-a vorbit la aceste întâlniri de rugăciune despre dreptate. Ce înseamnă aceasta și cum putem fi socotiți drepți înaintea lui Dumnezeu? Aș vrea să pun un accent diferit în această seara. Vreau să pornim de la verbul folosit, verbul a urmări. Care sunt lucrurile pe care trebuie să le urmărim în viața aceasta, și de ce nu, care sunt lucrurile pe care trebuie să le urmărim împreună? Verbul folosit în acest verset din traducerea în limba greacă, este același verb folosit și în alte două instanțe în Noul Testament (dioko, diokete la imperativ prezent). Acesta mai înseamnă și a prigoni, fiind folosit în mod special cu acest sens în Noul Testament. Prin urmare există o intensitate specială în acest verb. Care sunt lucrurile pe care ar trebui să le urmărim de parcă de ele ar depinde viața noastră?”
„Evident că primul lucru pe care trebuie să îl urmărim este dreptatea. S-a vorbit în această săptămână despre acest aspect. Dreptatea poate fi înțeleasă ca adevăr, corectitudine, o judecată dreaptă, dar ea mai poate fi înțeleasă și drept acea stare de dreptate pe care o conferă Dumnezeu credinciosului prin credința în jertfa mântuitoare a Domnului Isus. Dreptatea implică existența unui standard, a unor absolute la care ne raportăm. Pentru creștini acest standard este Legea lui Dumnezeu, voia Lui, caracterul Lui, Cuvântul Său. Pavel descrie Biblia în termenii dreptarului (tiparul, standardul) învățăturilor sănătoase (2 Tim. 1:13)”, a spus pastorul Pășcuți.
Al doilea element esențial este pacea, despre care se vorbește folosind același verb a urmări pentru a defini pacea cu Dumnezeu și pacea între oameni: „În contextul acestei săptămâni de rugăciune ecumenică, este important să reamintim îndemnul Scripturii de a căuta pacea. Când Scriptura vorbește despre pace, ea atinge două aspecte: pacea cu Dumnezeu, care se referă la nivelul individual și pacea dintre credincioși și de ce nu, dintre oameni. (…) Dacă omul are nevoie de ceva în această viață caracterizată de tot mai multă frământare și zbucium este această pace lăuntrică pe care o poate da doar Dumnezeu. Cristos afirmă că a venit să dea pace, însă nu cum o dă lumea. E o pace lăuntrică, acea liniștire ce vine din cunoașterea faptului că vina noastră a fost îndepărtată. (…) Chiar dacă Domnul Isus afirmă că nu a venit să aducă această pace, căci cei ce îl vor urma pe El vor fi prigoniți, că familiile se vor dezbina datorită credinței în El, Biblia ne îndeamnă să urmărim pacea. Cât ține de noi, noi trebuie să fim oameni ai păcii. Nu este o opțiune, ci o poruncă! Putem avea această pace unii cu alții atunci când vom urmări binele celorlalți și nu doar binele nostru: «Urmăriți întotdeauna să faceți binele, atât unul altuia, cât și tuturor» (1 Tes, 1, 15)”.
„Al treilea imperativ pe care îl găsim în Noul Testament se află în epistola lui Pavel către Corinteni, exact după capitolul 13, considerat cea mai clară descriere a dragostei din Scriptură, un poem despre dragoste. (…) Modul în care trebuie folosite și atitudinea cu care trebuie folosite darurile și de fapt atitudinea cu care trebuie făcute toate lucrările Bisericii este dragostea! Cum putem face lucrul acesta? Trăind în dragoste”, a subliniat pastorul Laurențiu Pășcuți, îndemnându-ne pe toți să ne întrebăm: „Care sunt lucrurile pe care le urmărim în această viață? Urmărim fericirea, bogăția, respectul oamenilor, un statut social? Domnul Isus spunea că toate aceste lucruri le caută și lumea. Noi suntem îndemnați să urmărim dreptatea, pacea și dragostea, cum ne îndemna însuși Domnului Isus în Predica de pe munte: «Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra»”.
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din acest an a continuat la Oradea sâmbătă, de la ora 17.00, în biserica ortodoxă cu lună și se va încheia duminică, de la ora 18.00, în Catedrala greco-catolic㠄Sf. Nicolae”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1174, Ultimul acces: 2021-05-17 08:51:53