Papa Francisc: Calea Crucii inseamna solidaritate in suferinta - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Calea Crucii înseamnă solidaritate în suferință

[2019-01-25]
Calea Crucii cu tinerii
La stațiunile Căii Crucii pentru Ziua Mondială a Tineretului, Papa Francisc i-a încurajat pe tinerii pelerini să îmbrățișeze crucea și să meargă alături de cei care suferă. Cristos „stă alături și suferă în toate aceste fețe rănite de indiferența anestezică a societății noastre, care consumă și este consumată, ignoră și este ignorantă, oarbă la durerea fraților și surorilor noastre”, a spus el pe 25 ianuarie, pe Campo Santa Maria la Antigua din Ciudad de Panama. Orașul găzduiește între 22 și 27 ianuarie Ziua Mondială a Tineretului.

Papa a spus despre Calea Crucii că este calea iubirii și a pus-o în opoziție cu calea atât de răspândită a indiferenței și automulțumirii. A spus că este mai ușor să ignori persoanele vulnerabile și chiar să sporești greutățile lor. „De prea multe ori, am ajuns să mergem cu valul, iar acest lucru ne-a paralizat”, a spus el. „Ne-am uitat în altă parte, ca să nu vedem; ne-am refugiat în zgomot, pentru a nu auzi; ne-am acoperit gurile, pentru a nu striga. […] Tentația este mereu aceeași. Este mai ușor și ieși mai câștigat să fii prieten cu cineva în context de triumf și de glorie, de succes și de aplauze; este mai ușor să fii în jurul unei persoane populare și învingătoare. Cât de ușor este să cazi într-o cultură a hărțuirii și intimidării.”
Este opusul modului în care Cristos interacționează cu omenirea, a continuat Papa Francisc, subliniind că pe Calvar El s-a unit cu toți cei care suferă. Calea Crucii lui Cristos continuă și astăzi, „în plânsul mut al copiilor ce nu mai ajung să se nască și al atâtor altora cărora le este negat dreptul la copilărie, la familie, la educație”. Continuă și în cazul „femeilor care sunt maltratate, exploatate și abandonate”, în cazul tinerilor care „nu au parte de educație și de un loc demn de munc㔠și cu cei sclavi exploatării și activităților criminale. […] Calea Crucii Fiului Tău continuă în toți acei tineri și familiști care, prinși într-o spirală a morții ca urmare a drogurilor, alcoolului, prostituției și traficului de ființe umane, sunt lipsiți de viitor, dar și de prezent. Așa cum ți-au sfâșiat hainele, Doamne, demnitatea lor este sfâșiată și maltratată”, a spus Pontiful.
Sfântul Părinte a mai adăugat că crucea lui Cristos continuă și în abuzul asupra naturii: „profund rănită de poluarea cerului ei, de sterilitatea câmpurilor ei, de contaminarea apei ei, călcată în picioare prin lipsa de respect și prin nebunia consumului dincolo de orice rațiune”. Papa a întrebat apoi: cum ar trebui creștinii să răspundă la aceste suferințe? Catolicii trebuie să dea răspunsul Fecioarei Maria, care a stat cu convingere cu Fiul ei sub cruce, împărtășind suferința lui Cristos, dar fără să fie copleșită de ea. „Să învățăm de la ea să stăm sub cruce cu aceeași hotărâre și curaj, fără ocolișuri sau iluzii. Ea a însoțit suferința Fiului ei, a Fiului Tău; l-a sprijinit cu privirea ei și l-a protejat cu inima ei”, a spus el.
Așa cum Maria i-a răspuns lui Dumnezeu cu un „da”, a continuat Papa, Biserica Catolică trebuie să repete această ascultare înspre cei nevoiași. În Maria, creștinul poate să spun㠄da” imigranților, familiilor și celor fără adăpost. „Asemenea Mariei, dorim să fim o Biserică ce promovează o cultură care primește, protejează, promovează și integrează, care nu stigmatizează, cu atât mai puțin una ce condamnă fără sens și iresponsabil orice imigrant ca fiind o amenințare pentru societate”, a susținut Pontiful. „De la ea dorim să învățăm să stăm sub cruce, nu cu inimile bine închise, ci cu inimi care pot însoți, care simt sensibilitate și devotament, care arată milă și îi tratează pe ceilalți cu respect, sensibilitate și înțelegere”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 343, Ultimul acces: 2021-04-17 20:23:41