Pr. Toni-Mihaita Cantaciu: Pastorale per non morire - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pr. Toni-Mihăiță Cântaciu: Pastorale per non morire

[2019-01-25]
Pastorală pentru a nu muri
La Editura Sapientia din Iași a apărut recent cartea Pastorale per non morire. La Diocesi di Iași (Romania) negli anni del comunismo (1948-1977) – Pastorală pentru a nu muri. Dieceza de Iași în anii comunismului (1948-1977), scrisă de pr. dr. Toni-Mihăiță Cântaciu. Cartea apare în colecția „Disertații doctorale”, în formatul 17Ś24, are 438 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 35 lei. Este disertația doctorale pe care pr. Toni-Mihăiță Cântaciu a susținut-o joi, 14 iunie 2018, la Universitatea Pontificală Sfântul Ioan din Lateran. Moderatorul lucrării a fost prof. Nicola Reali, iar corelatori: prof. Philippe Chenaux și prof. Denis Biju-Duval.

Pr. Toni-Mihăiță Cântaciu, născut la Tămășeni (Neamț) în anul 1977 și sfințit preot în anul 2002, după șapte ani de slujire în diferite parohii din Dieceza de Iași, a ajuns la Roma în toamna anului 2009. Aici a urmat studii de specializare la Institutul Pastoral „Redemptor Hominis” din cadrul Universității Pontificale Lateran, unde, în anul 2012, a obținut licența în Teologie pastorală. Pentru pr. Toni au urmat apoi șase ani intenși de studiu și cercetare științifică în domeniul teologiei. Conștient că nici un plan pastoral eficient pentru viitor nu poate face abstracție de ceea ce memorialiștii numesc „recursul la memorie”, pr. Toni a ales să aprofundeze solicitudinea pastorală și zelul arătat de păstorii Diecezei de Iași în timpul regimului comunist pentru a salva credința credincioșilor împotriva amenințărilor venite din partea unui sistem ateu ostil. Însuși titlul lucrării de doctorat – Pastorală pentru a nu muri – vrea să exprime, așa cum a explicat părintele, „acea acțiune de rezistență, exprimată și realizată prin intermediul credinței active a comunităților creștine-catolice, care nu au vrut să se compromită cu regimul și care, de asemenea, au știut să-și păstreze vitalitatea”.
În lucrarea sa, pr. Toni a subliniat modul în care Providența divină a ales persoane înțelepte, ca Episcopul martir Anton Durcovici și Episcopul Petru Pleșca, care „nu doar au menținut barca Diecezei de Iași pe linie de plutire, ci au reușit, cu un curaj extraordinar, să sfideze periculoasa furtună a ideologiei comuniste, contribuind la creșterea Bisericii locale de Iași”. (prezentare semnată de pr. Vasile Petrișor)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 327, Ultimul acces: 2021-04-10 14:00:12