Papa Francisc: Dati trup visului lui Dumnezeu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Dați trup visului lui Dumnezeu

[2019-01-25]
deschiderea ZMT
Maria i-a spus „da” îngerului, dând viață, dând trup lui Isus. Invitându-i pe tineri să o imite pe Maria, i-a întrebat: „Vreți să dați trup cu mâinile voastre, picioarele voastre, privirea voastră, inima voastră visului lui Dumnezeu? Vreți ca iubirea Tatălui să vă deschidă noi orizonturi și să vă ducă pe cărări pe care niciodată nu vi le-ați imaginat și gândit, visat sau așteptat, care să îmbucure și să facă să cânte și să danseze inima?” Întrebările au fost adresate joi, 25 ianuarie, la ceremonia de deschidere a Zilei Mondiale a Tineretului (ZMT), din Panama, desfășurată pe Campo Santa Maria la Antigua, în Ciudad de Panama.

Pelerinii ce sunt în Panama în aceste zile, pentru ZMT, vin din 150 de țări. Întâlnirea va culmina cu veghea de rugăciune din 26 ianuarie și Liturghia de a doua zi. La celebrarea de joi au fost implicați și români. Angelus.com.ro notează că Sabina Andreea Balint a purtat icoana ZMT, iar Denisa Roca a purtat steagul României la defilarea drapelelor. Sabina este originară din Pașcani și locuiește acum la București, iar la ZMT din Panama participă cu delegația Diecezei de Iași. Denisa face parte din grupul de tineri de la parohia Sf. Cruce din București, iar la ZMT participă alături de delegația Arhidiecezei Romano-Catolice de București. În total 44 de persoane participă din România la ZMT 2019: 32 de tineri, 7 preoți și 3 voluntari, pe lângă PS László Böcskei, Episcop romano-catolic de Oradea, alături de secretarul său.
Privind steagurile celor 150 de țări, Papa a spus: „Fiecare dintre popoarele noastre a trăit istorii și circumstanțe diferite. Câte lucruri ne pot diferenția! Însă nimic din toate acestea nu ne-a împiedicat să ne întâlnim, atâtea diferențe nu au împiedicat să ne întâlnim și să fim împreună, să ne distrăm împreună, să celebrăm împreună, să îl mărturisim pe Isus Cristos împreună. Nici o diferență nu ne-a oprit. Și acest lucru este posibil pentru că știm că există Cineva care ne unește, care ne face frați. […] Dimpotrivă, știm că tatăl minciunii, diavolul, preferă mereu un popor dezbinat și certăreț. El este maestrul dezbinării și îi este frică de un popor care învață să lucreze împreună. Și acesta este un criteriu pentru a distinge persoanele: constructorii de punți și constructorii de ziduri. Constructorii de ziduri care semănând frică încearcă să dezbine și să înfricoșeze persoanele. Voi în schimb vreți să fiți constructori de punți.”
Petru și Biserica sunt alături de tineri, i-a mai asigurat Succesorul lui Petru pe cei prezenți. Reluând cuvinte ale Papei Ioan Paul al II-lea, Papa Francisc a încurajat: „vrem să vă spunem să nu vă fie frică, să mergeți înainte cu această energie renovatoare și această dorință constantă care ne ajută și ne stimulează să fim mai bucuroși, mai disponibili, mai ‘martori ai Evangheliei’. A merge înainte nu pentru a crea o Biserică paralelă un pic mai ‘distractiv㒠sau ‘cool’ într-un eveniment pentru tineri, cu un pic de elemente decorative, ca și cum asta ar putea să vă lase mulțumiți. A gândi așa ar însemna a fi lipsiți de respect față de voi și față de tot ceea ce Duhul ne spune prin intermediul vostru.”
Sfântul Părinte a spus că tinerii dau lecții despre ce înseamnă întâlnirea. „A intra în cultura întâlnirii, este o chemare și o invitație de a avea curajul de a menține viu și împreună un vis comun. Avem atâtea diferențe, vorbim limbi diferite. Toți ne îmbrăcăm în mod diferit dar, vă rog, să tindem să avem un vis în comun. Asta putem să o facem. Și nu ne anulează, ci ne îmbogățește. Un vis mare și un vis capabil de a-i implica pe toți. Visul pentru care Isus și-a dat viața pe cruce și Duhul Sfânt s-a revărsat și a însemnat cu foc în ziua de Rusalii în inima fiecărui bărbat și a fiecărei femei, în inima fiecăruia, în a ta, în a ta, în a ta…, în a mea, și în a ta – l-a imprimat în speranța ca să găsească spațiu pentru a crește și a se dezvolta. Un vis, un vis numit Isus, semănat de Tatăl.”
Papa l-a citat în fața tinerilor pe Sfântul Episcop Oscar Romero: „Creștinismul nu este un ansamblu de adevăruri de crezut, de legi de respectat, sau de interdicții. Creștinismul văzut astfel nu este deloc atrăgător. Creștinismul este o Persoană care m-a iubit mult, care dorește și cere iubirea mea. Creștinismul este Cristos.” Și i-a pus pe tineri să repete ultima afirmație, după care a vorbit despre a duce visul lui Cristos mai departe, „visul pentru care El și-a dat viața: a iubi cu aceeași iubire cu care ne-a iubit. Nu ne-a iubit pe jumătate, nu ne-a iubit un picuț. Ne-a iubit total, ne-a umplut de duioșie, de iubire, și-a dat viața Sa.”
La final Papa a mulțumit. Le-a spus tinerilor că este conștient de „eforturile, jertfele pe care le-ați făcut pentru a putea participa la această Zi”. Le-a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea actualei ediții a ZMT. „Mulțumim pentru că au avut curajul de a construi și de a găzdui, pentru că au spus ‘da’ visului lui Dumnezeu de a-i vedea pe fiii Săi reuniți. Mulțumim Mons. Ulloa și tuturor colaboratorilor săi pentru că au ajutat să facă în așa fel încât astăzi Panama să fie nu numai un canal care leagă mările, ci și un canal în care visul lui Dumnezeu continuă să găsească alte mici canale pentru a crește și a se înmulți și a se iradia în toate colțurile pământului.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 344, Ultimul acces: 2021-04-14 04:01:51