Papa Francisc catre Episcopi: Fiti aproape de cei care sufera - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc către Episcopi: Fiți aproape de cei care suferă

[2019-01-25]
întâlnirea cu Episcopii
În contextului călătoriei sale pentru Ziua Mondială a Tineretului, Papa Francisc le-a spus Episcopilor din America Centrală să fie aproape de oameni și să lase ca rănile și suferințele lor să fie forța din spatele acțiunilor și priorităților Episcopilor. „Este important, fraților, să nu ne fie teamă să ne apropiem și să atingem rănile credincioșilor noștri, care sunt și rănile noastre, și să facem aceasta la fel cum face Domnul”, a spus Pontiful pe 24 ianuarie.

„Un păstor nu poate sta departe de suferințele oamenilor săi; putem spune chiar că inima unui păstor se măsoară după capacitatea sa de a fi mișcat de numeroasele vieți rănite sau amenințate. […] A face aceasta asemenea Domnului înseamnă a permite suferinței să aibă un impact asupra priorităților și preferințelor noastre, asupra modului cum folosim timpul și banii, și chiar și asupra modului nostru de a ne ruga”. Papa s-a adresat Episcopilor din America Centrală în prima zi plină în Ciudad de Panama din cadrul vizitei pentru Ziua Mondială a Tineretului 2019. Întâlnirea internațională a tinerilor va culmina cu veghea de rugăciune și Liturghia cu Papa din 26-27 ianuarie.
În discursul său, susținut în biserica Sf. Francisc de Assisi, Papa Francisc a vorbit despre Sf. Oscar Romero, pe care l-a canonizat în octombrie trecut, fost Arhiepiscop de San Salvador, ucis în timp ce celebra Liturghia în 1980. Este o figură importantă pentru Biserica din America Centrală, în special pentru Episcopi. „Moștenirea sa poate deveni o mărturie activă și dătătoare de viață pentru noi, care în mod similar suntem chemați la martiriul zilnic al slujirii credincioșilor noștri.” Sf. Romero i-a tratat pe toți ca un tată, prieten sau frate, a adăugat Papa, subliniind că exemplul său „poate servi ca etalon, oricât de tulburător, care să ne ajute să ne măsurăm propriile noastre inimi de Episcopi”.
Papa a explicat că preoții sunt „pe linia de front” și au nevoie de apropierea, sprijinul și încurajarea Episcopilor lor. Recunoscând că sarcinile administrative sunt o parte necesară a responsabilităților unui Episcop, i-a îndemnat să petreacă mai mult timp în ascultare, „singurul lucru pe care nu îl putem delega”. Este normal ca preoții și Episcopul lor să aibă dezacorduri ocazional, dar „este important ca parohul să întâlnească [în Episcopul său] un tată, un păstor în care poate vedea o reflecție a lui însuși, nu un administrator preocupat de ‘inspectarea trupelor'”, a subliniat el.
Observând iubirea adâncă a Sf. Romero față de Biserică, Papa Francisc le-a amintit Episcopilor că nu sunt inventatorii Bisericii și c㠄ea nu s-a născut cu noi și va continua și fără noi”. A gândi cu Biserica, pentru Sf. Romero însemna „contemplarea ei ca popor al lui Dumnezeu. […] În acest fel, Romero ne-a arătat că pastorul, pentru a-l căuta și a-l descoperi pe Domnul, trebuie să învețe să asculte bătăile inimii poporului său”. Episcopul „trebuie să aib㠑mirosul’ oilor, a bărbaților și a femeilor de astăzi, până când este inserat în bucuriile și speranțele lor, în necazurile și neliniștile lor, și, făcând astfel, să se gândească la Cuvântul lui Dumnezeu.”
Ziua Mondială a Tineretului, a remarcat Sfântul Părinte, este o ocazie unică de a-i întâlni pe tineri și de a se apropia de ei, tinerii fiind „atât de plini de speranțe și dorințe, cât și de multe răni și cicatrici”. Papa i-a încurajat, de asemenea, să promoveze programe și centre educaționale pentru tineri, pentru a-i proteja de influența „culturii morții”, care doar aparent oferă soluții la problemele actuale. Tinerii, a spus el, au fost lăsați „orfani” de o cultură și o societate care nu acordă prioritate oamenilor și binelui comun, rezultând tineri fără familii sau case, „fără o comunitate, fără un sentiment de apartenență”.
Papa Francisc a abordat și problema migrației, referindu-se la o scrisoare pastorală recentă a Episcopilor din America Centrală, care a atras atenția asupra migrației „masive și organizate” ce afectează regiunea și asupra pericolului la adresa demnității persoanei umane. „Mulți migranți au fețe tinere, căutând o viață mai bună pentru familiile lor”, a spus el, subliniind că doar conștientizarea acestui fapt nu ajunge, iar Biserica trebuie să proclame în mod clar „Vestea cea bună”. „Biserica, în virtutea universalității ei, poate să ofere ospitalitate fraternă și acceptare, care să permită comunităților de origine și de destinație dialogul și să ajute la depășirea temerilor și suspiciunilor și, astfel, să consolideze însăși legăturile pe care migrațiile – în imaginația colectiv㠖 amenință să le rupă”, a spus el.
Citând din prima scrisoare a Sf. Ioan, a adăugat: „Dacă cineva are bunurile lumii și își vede fratele în nevoie, dar își închide inima în fața lui, cum poate rămâne iubirea lui Dumnezeu în el? Să nu iubim cu cuvintele sau discursurile, ci cu faptele și cu adevărul.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 273, Ultimul acces: 2021-05-07 01:10:08