Arhiepiscopul Ciprian: Unitatea nu este doar rezultatul vointei oamenilor, ci este un dar al lui Dumnezeu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Arhiepiscopul Ciprian: Unitatea nu este doar rezultatul voinței oamenilor, ci este un dar al lui Dumnezeu

[2019-01-25]
de Iulian Dumitrașcu

„Unitatea nu este doar rezultatul voinței oamenilor, ci este un dar al lui Dumnezeu, pe care Părintele ceresc îl oferă celor ce Îl iubesc și cred cu toată tăria în El”, a spus joi la Focșani Arhiepiscopul Ciprian cu prilejul aniversării a 160 ani de la Unirea Principatelor Române.
Părintele Arhiepiscop a oficiat Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum în biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Focșani, situată în Piața Unirii.
Ierarhul a evocat contextul istoric în care a avut loc Unirea Principatelor și a explicat de ce orașul Focșani este menționat în mărturiile istorice care au consemnat evenimentul.
„Unirea de la 1859 s-a hotărât în cele două capitale, la Iași, pe 5 ianuarie, și la București, pe 24 ianuarie, dar istoria mai reține ca important și un al treilea oraș, și anume Focșani”.
„Din ce motiv? Pentru faptul că se situează exact la granița dintre cele două provincii și, mai mult decât atât, linia de demarcație, pe vremea aceea, păzită de grăniceri, trecea chiar prin mijlocul orașului; se vorbea de Focșanii Moldovei și Focșanii Munteniei”.
Un alt motiv îl constituie popasul pe care domnitorul Alexandru Ioan Cuza l-a făcut, în data de 5 februarie 1859, la Focșani.
„Coborând de la Iași, în drum spre București, a fost întâmpinat cu foarte multă dragoste și bucurie de mii de oameni, iar când a ajuns cu trăsura chiar pe linia Milcovului, i-a chemat pe cei doi grăniceri, un moldovean și un muntean, le-a zis să se îmbrățișeze ca frații și, apoi, să le transmită comandanților lor că, din acel moment, dispare granița dintre români, de la Focșani”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești.
Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 272, Ultimul acces: 2021-05-09 22:13:35