Patriarhul Daniel il felicita pe Mitropolitul Andrei la implinirea a sapte decenii de viata, numindu-l „ctitor harnic si pastor dinamic” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul Daniel îl felicită pe Mitropolitul Andrei la împlinirea a șapte decenii de viață, numindu-l „ctitor harnic și păstor dinamic”

[2019-01-25]
de Iulian Dumitrașcu

La împlinirea a șapte decenii de viață, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a transmis Mitropolitului Andrei al Clujului un mesaj de felicitare, intitulat Un ctitor harnic și un păstor dinamic, în care a evidențiat lucrarea misionar-pastorală a Înaltpreasfinției Sale.
Patriarhul a insistat asupra modului în care Părintele Mitropolit „a înmulțit darurile primite de la Dumnezeu”, accentuând faptul că el „caută mereu să împlinească în viața și activitatea sa marile responsabilități ale slujirii lui Dumnezeu și a oamenilor”.
Un ctitor harnic și un păstor dinamic
Asemenea lui Hristos, Păstorul Cel bun, episcopii, ca slujitori ai Lui și ai oamenilor, trebuie să păstorească pe cei încredințați lor cu dragoste părintească, după cum ne învață Sfinții Apostoli Petru și Pavel, zicând: „Păstoriți turma lui Dumnezeu dată în paza voastră, cercetând-o nu cu silnicie, ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câștig urât, ci din dragoste; nu ca și cum ați fi stăpâni peste Biserici, ci pilde făcându-vă turmei. Iar când se va arăta Mai-Marele păstorilor, veți lua cununa cea neveștejită a măririi” (1 Petru 5, 1-4; vezi și 1 Timotei 4, 12-13; Tit 2, 7).
Demnitatea slujirii de arhipăstor în eparhie este sfântă și mare, iar sarcinile ei sunt multiple, mai ales într-o lume aflată în criză spirituală și materială.
Însă, multele lucrări ale slujiri pastorale ne îndeamnă să ne apropiem, prin rugăciune, trăire și lucrare, mai mult de Hristos-Capul Bisericii, de Sfânta Treime și de toți sfinții lui Dumnezeu, pentru a primi ajutorul lor, spre folosul celor mulți.
Următor acestor îndemnuri și rânduieli sfinte, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, caută mereu să împlinească în viața și activitatea sa marile responsabilități ale slujirii lui Dumnezeu și a oamenilor.
Mărturisitor și slujitor al Evangheliei iubirii milostive a lui Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, pe lângă o bogată activitate teologică academică, desfășurată ca profesor universitar, a consolidat și a înnoit moștenirea înaintașilor săi, a împlinit și a înmulțit faptele iubirii milostive, prin fondarea mai multor instituții și așezăminte social-filantropice, prin multe activități culturale și misionare.
La Alba Iulia, în cei 21 de ani de păstorire, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a contribuit decisiv la înnoirea și dezvoltarea vieții bisericești în sprijinul întăririi prezenței ortodoxe și românești în acest ținut plin de istorie, credință și cultură românească.
Cu binecuvântarea și susținerea sa au fost construite 120 de biserici noi și 70 de case parohiale.
De asemenea, au fost înființate 45 de noi mănăstiri și schituri în cele două județe (Alba și Mureș) din cuprinsul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, precum și 70 de centre de asistență socială.
În plan spiritual și didactic, a întemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Simion Ștefan” din Alba Iulia și a fost printre fondatorii Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, realizând demersurile necesare pentru înființarea Facultății de Teologie, în anul 1991.
A înființat Tipografia Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Editura și Radioul „Reîntregirea”, revista eparhial㠄Credința Ortodoxă”, precum și revista „Altarul Reîntregirii”. În anul 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei, la rangul de Arhiepiscop.
În timpul păstoririi sale la Alba Iulia au fost tipărite cărți importante de cultură și spiritualitate ortodoxă: „Psaltirea de la Alba Iulia din 1652” (reeditată în anul 2002, la 350 de ani de la prima apariție) „Noul Testament de la Bălgrad din 1648”, dar și unele volume proprii pe teme actuale de spiritualitate ortodoxă.
În anul 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe Înaltpreasfințitul Părinte Andrei în scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei, Maramureșului și Sălajului. Din anul 2012 mitropolia se numește Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Și în această nouă demnitate Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a desfășurat o bogată și intensă lucrare pastorală, culturală și social-misionară. A înființat trei mănăstiri noi, 10 parohii, 3 centre pentru tineret, centre pentru cateheză, o grădiniță, o școală primară și o școală gimnazială confesională, precum și o școală gimnazială pentru recuperarea copiilor aflați în situația de abandon școlar.
Din grijă pentru învățământul teologic a ctitorit un sediu nou și modern pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca (Campusul Universitar „Nicolae Ivan”), inaugurat în anul 2013, care cuprinde paraclisul „Sfântul Nicolae”, bibliotecă, centru de conferințe, cantină și cămin studențesc.
Aniversarea împlinirii a 70 de ani de viață a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, cu neobosită și intensă lucrare misionară, atât la Alba Iulia, cât și la Cluj-Napoca, pun în lumină taina rodirii spirituale ca împlinire a responsabilității de a mărturisi și sluji, prin cuvânt și faptă, prezența și lucrarea lui Hristos Marele-Preot sau Arhiereul veșnic în Biserica Sa.
Astăzi, la ceas aniversar, aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra Înaltpreasfințitului Părinte Andrei și asupra clerului și credincioșilor din eparhia pe care o păstorește.
Totodată, îl felicităm pe Înaltpreasfințitul Părinte Andrei pentru modul în care a înmulțit darurile primite de la Dumnezeu, lucrând „cu timp și fără timp”, îmbinând viața spirituală cu slujirea socială, dar și pacea interconfesională cu dragostea de țară!
Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, „Păstorul Cel Bun” (Ioan 10, 11) și „Arhiereul mărturisirii noastre” (Evrei 3, 1) să-i dăruiască în continuare aceeași bunătate părintească și aceeași râvnă sfântă pentru Biserică și Neam!
Întru mulți și fericiți ani, Înaltpreasfinția Voastră!
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 264, Ultimul acces: 2021-05-18 16:29:55