„Ianuarie romanesc la Gyula” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

„Ianuarie românesc la Gyula”

[2019-01-31]
Sub genericul „Ianuarie românesc la Gyula”, Consulatul General al României la Gyula, în colaborare cu Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU) și Universitatea din Oradea, a organizat în ziua de 30 ianuarie 2019, la Gyula, o manifestare cultural-științifică multiplă. În contextul deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene, s-au evocat nașterea poetului Mihai Eminescu, care coincide cu Ziua Culturii Române; împlinirea a 160 de ani de la realizarea Unirii Principatelor Române și aniversarea a 68 de ani de la apariția publicației tradiționale a românilor din Ungaria, „Foaia Românească”. Manifestarea s-a desfășurat sub patronajul consulului general român de la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni.

La manifestare au participat circa 150 de persoane, membri ai comunității românești din Ungaria, dar și oaspeți din România. Printre oficialități s-au numărat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), însoțit de mai mulți clerici din cadrul episcopiei; Aurel Becan și Ioan Ruja, membri ai prezidiului UCRU; Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB); Eva Iova-Șimon, redactorul-șef al săptămânalului „Foaia Românească”; Margareta Tat, primarul comunei Micherechi; Gabriela Elekeș, președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta (AFORB); Ioan Budai, fost director al LNG, primul președinte al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Olivia Burtă, prorectorul Universității din Oradea; Ioan Horga, decanul Facultății de Istorie al Univ. Oradea; Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea; Amelia Palcu, directorul Liceului „Mihai Veliciu” din Chișineu Criș ș.a. Cuvinte de salut și bun venit au fost adresate de consulul general Florin Trandafir Vasiloni; de Eva Iova-Șimon și de PS Părinte Siluan.

Prof. Ioan Horga a prezentat semnificațiile și responsabilitățile deținerii pentru 6 luni a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România. Mihaela Baicu (profesor detașat din România la Micherechi) a vorbit despre Unirea Principatelor Române iar Gabriela Elekeș a vorbit despre receptarea operei lui Mihai Eminescu în spațiul cultural de limbă maghiară. Eva Iova a lansat cu această ocazie noua ediție a „Calendarului Românesc 2019”, care cuprinde principalele activități culturale și spirituale ale comunității românești din Ungaria desfășurate în anul care a trecut. Membri trupei de teatru amator ai LNB, au prezenta în premieră piesa de teatru „Chirița în balon”, în regia Norei Chiriac din Oradea și sub îndrumarea prof. Vera Cser.

Delegația Universității din Oradea, formată din cadre didactice și studenți, au oferit mai multe surprize artistice: „rochia centenar㔠din zona Bihorului, realizată de Rebeca Cotrău, designer vestimentar; „CAPAbility” o prezentare de modă a Olimpiei Urdea; poezii de Eminescu interpretate muzical de cadre didactice și studenți, precum și cântece populare tradiționale, interpretate de Dana Jurjut. Prorectorul Olivia Burtă, in numele Universității din Oradea a înmânat consulului general Florin Vasiloni si Evei Iova, diplome de excelență, pentru promovarea valorilor românești în Ungaria.

Biblioteca Județeană din Oradea a prezentat o expoziție de cărți, sub genericul „De la lume adunate și înapoi la lume date”, care au fost oferite la final participanților. A urmat un moment interactiv, în care cei prezenți au avut posibilitatea să recite poezii de Mihai Eminescu și să împărtășească opinii. Manifestarea s-a încheiat printr-o recepție oferită de către consulul general român la Gyula, Florin Vasiloni.

www.youtube.com/watch?v=ivVmg8VBFmE

Sursa: Vasiloni Trandafir Florin


Contor Accesări: 1048, Ultimul acces: 2021-09-20 09:15:31