Ocrotitorii scolilor de teologie au fost sarbatoriti la Arad - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ocrotitorii școlilor de teologie au fost sărbătoriți la Arad

[2019-01-31]
de Gheorghe Anghel

De sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, la Arad au avut loc mai multe manifestări religioase și culturale.
Cei trei mari ierarhi au fost declarați patronii duhovnicești ai învățământului teologic la Congresul de teologie de la Atena din 1936.
În cursul dimineții, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul în Catedrala Veche, fiind precedată de slujba Utreniei.
Din soborul slujitorilor au făcut parte: Pr. prof. univ. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie, Pr. Pompiliu Gavra, directorul Seminarului Teologic din Arad, Conf. univ. Teofan Mada, vicar administrativ, Protos. lect. univ. Iustin Popovici, consilier cultural, Arhid. asist. univ. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, Arhid. Mircea Proteasa, consilier economic, precum și ceilalți profesori ai facultății și seminarului, din eparhia Aradului.
Omilia a fost rostită de Protos. lect. univ. Nicolae M. Tang, care a evidențiat pe scurt biografia celor trei ierarhi, precum și principalele lor contribuții la teologia și viața Bisericii.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de studenții teologi și elevii seminariști conduși de Conf. univ. Mircea Buta.
După oficierea Sfintei Liturghii, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului a săvârșit slujba de pomenire pentru ierarhii, dascălii, studenții și ostenitorii școlilor teologice arădene.
La final, ierarhul a adresat studenților teologi și elevilor seminariști câteva îndemnuri de conduită morală.
După finalul cuvântării Pr. prof. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie, a adresat cuvânt de mulțumire Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul pentru purtarea de grijă și atenția deosebită acordate celor două școli de teologie din eparhia Aradului.
Moment artistic și lansarea anuarului
După aceasta au urmat activitățile academice și artistice care s-au desfășurat în Aula Facultății de Teologie.
Programul religios-cultural a continuat cu susținerea unei disertații prezentată de către Pr. prof. univ. Ioan Tulcan, în care a evidențiat învățătura despre Sfânta Treime, la cei doi Părinți capadocieni și la Sfântul Ioan Gură de Aur, dar și extinderea acesteia în ecleziologie și antropologie.
A urmat un scurt moment artistic în care au fost recitate, de elevii seminariști, trei texte emblematice din cei trei mari părinți sărbătoriți, intercalate de trei piese corale, interpretate de corala bărbătească a facultății, condusă de Arhid. asist. univ. Tiberiu Ardelean.
În cadrul aceleași manifestări a fost lansat și Anuarul Facultății de Teologie, care cuprinde valoroase studii și contribuții științifice ale cadrelor didactice din Facultatea de Teologie arădeană, precum și o cronică a evenimentelor care au avut loc în anul universitar 2017-2018.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 504, Ultimul acces: 2021-09-19 22:02:12