Patriarhul Daniel: Sfintii Trei Ierarhi sunt rugatori ai nostri in fata Sfintei Treimi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul Daniel: Sfinții Trei Ierarhi sunt rugători ai noștri în fața Sfintei Treimi

[2019-01-30]
de Iulian Dumitrașcu

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus în ziua de pomenire a Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, că aceștia sunt „rugători ai noștri în fața Sfintei Treimi”.
Viața și virtuțile
Patriarhul României a prezentat, în predica rostită miercuri în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală, viața și virtuțile acestor personalități teologice de excepție ale lumii creștine care au atât o zi de pomenire comună, cât și zile individuale de cinstire.
Primul despre care a vorbit a fost Sfântul Vasile cel Mare de la care a rămas în Biseric㠄preocuparea pentru ajutorarea săracilor, bolnavilor, bătrânilor, călătorilor, precum și a tuturor celor care sunt lipsiți de cele necesare”.
„De la opera lui numită Vasiliada a învățat întreaga creștinătate că propovăduirea Evangheliei lui Hristos trebuie însoțită și de faptele milosteniei”, a spus Preafericirea Sa.
În continuare, Patriarhul Daniel a evidențiat contribuția teologică majoră a Sfântului Grigorie Teologul pe parcursul activității sale arhierești: „a tâlcuit învățătura apostolică despre Sfânta Treime într-un mod deosebit de clar și de profund”.
Sfântul Ioan Gură de Aur, care este pomenit împreună cu sfinții amintiți mai sus, s-a remarcat prin interpretarea Evangheliei după Matei, a celor 14 epistole pauline și nu numai.
Patriarhul a adăugat că acest sfânt, în timpul activității sale, a criticat patimile celor bogați precum și a conducătorilor vremii, din această cauză fiind trimis de două ori în exil unde a și murit.
Ce au în comun
Oferind explicații cu privire la ce i-a legat pe cei trei „mari dascăli ai lumii și ierarhi”, încât să fie sărbătoriți în aceeași zi, Părintele Patriarh a spus că i-a unit faptul c㠄au fost păstori ai Bisericii în secolul al IV-lea”, dar și calitatea comună de „mari apărători ai credinței în Sfânta Treime”.
„Au apărat credința ortodoxă în vremuri de mari rătăciri și în același timp au iubit Biserica și pe cei săraci”, a mai precizat Patriarhul Daniel.
Preafericirea Sa a mai evidențiat și viața ascetică deosebită a celor trei corifei ai Ortodoxiei, explicând că ei au avut o „sănătate șubredă”, urmare a zilelor multe de post, rugăciune și priveghere.
La finalul omiliei rostite, Patriarhul a îndemnat să le urmăm exemplul de viață al celor trei ierarhi prin cinstire cu multă evlavie datorită faptului că sunt „învățători de bază ai Ortodoxiei”.
„Cine nu este în acord cu învățătura lor este în mod precis pe cale rătăcită”, deoarece ei sunt „criteriul de referință pentru Ortodoxie”, a atenționat Preafericirea Sa.
Sfinții Trei Ierarhi sunt ocrotitorii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din toată lumea. Această zi a fost instituită în anul 1936 la Congresul Mondial al Facultăților de Teologie de la Atena.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 385, Ultimul acces: 2021-09-17 18:20:53