PS Varlaam Ploiesteanul catre teologii bucuresteni: Sa folositi timpul studentiei pentru „innobilarea mintii si a sufletului” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Varlaam Ploieșteanul către teologii bucureșteni: Să folosiți timpul studenției pentru „înnobilarea minții și a sufletului”

[2019-01-30]
de Gheorghe Anghel

Episcopul vicar patriarhal i-a îndemnat miercuri pe teologii bucureșteni să folosească timpul studenției pentru „înnobilarea deopotrivă a minții și a sufletului”.
Cuvintele au fost rostite de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul la finalul liturghiei oficiate în Biserica Sf. Ecaterina din București – Paraclis Universitar, cu prilejul sărbătorii ocrotitorilor spirituali ai învățământului teologic: Sf. Vasile Cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.
Cei trei mari ierarhi au fost declarați patronii duhovnicești ai învățământului teologic la Congresul de teologie de la Atena din 1936.
Omilia din cadrul slujbei a fost rostită, conform tradiției, de un student din ultimul an.
După Liturghie a fost oficiată Slujba Parastasului pentru profesorii și studenții trecuți în veșnicie.
La final, Preasfinția Sa a transmis cuvântul de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Totodată, ierarhul a evidențiat că atât sediul facultății, internatul, cât și paraclisul universitar se află în apropiere, ceea ce arată c㠄Biserica s-a îngrijit ca toate aceste lucruri atât de importante formării intelectuale și duhovnicești” să fie alături ca studenții să se bucure de toate condițiile necesare formării unui viitor slujitor al lui Hristos.
Moaștele sfinților ierarhi
Părintele Episcop Varlaam a vorbit și despre evlavia înaintașilor față de Sfinții Trei Ierarhi, aducând aminte în special de domnitorii care, prin eforturi financiare, au adus fragmente din sfintele lor moaște pe tertoriul țării noastre.
„Ne amintim de voievodul Alexandru Lăpușneanu care pe 300 arginți a cumpărat de la doi călugări athoniți capul Sfântului Grigorie Teologul, care se află la Mănăstirea Slatina din Suceava”, a spus Preasfinția Sa.
Ierarhul a amintit de faptul că Patriarhul Macarie al Antiohiei a oferit voievodului Vasile Lupu al Moldovei un fragment din moaștele Sfântului Vasile cel Mare, care se află la mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași.
Referitor la moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, Preasfinția Sa a spus celor prezenți că atât în Biserica Sfânta Ecaterina, cât și în paraclisul Catedralei Naționale se află fragmente din moaștele marelui ierarh, acestea fiind oferite Patriarhului Teoctist de cardinalul Silvano Piovanelli din Florența.
Părintele Episcop Varlaam a reiterat și momentul în care moaștele Sf. Grigorie Teologul și cele ale Sfântului Vasile cel Mare au plecat împreună cu Tezaurul României la Moscova, în timpul Primului Război Mondial, întorcându-se pe teritoriul țării noastre în anul 1956.
Aceste două relicvare au fost depuse în depozitul Muzeul Național de Istorie, fără ca poporul să aibă posibilitatea să aducă cinstire sfintelor moaște.
„După revoluție Biserica a făcut demersurile necesare și aceste relicvare s-au întors la bisericile de obârșie”, a precizat Preasfinția Sa.
În încheierea cuvântului, Preasfințitul Părinte Varlaam a urat la mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfinților Trei Ierarhi și le-a dorit studenților ajutor de la Dumnezeu în sesiune și în anul universitar.
În continuare a luat cuvântul Pr. Prof. Ionuț Moldoveanu, Decanul Facultății de Teologie din București, care a adresat mulțumiri Părintelui Patriarh, Părintelui Episcop Varlaam, reprezentanților Universității din București, profesorilor, dar și studenților prezenți în lăcașul de cult.
După slujbă, în amfiteatrul Dumitru Stăniloae a avut loc un mini concert de cântări religioase, apoi a fost lansat Anuarul Facultății de Teologie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 411, Ultimul acces: 2021-09-18 06:28:50