La Ramnicu Sarat a avut loc un simpozion dedicat satului romanesc - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

La Râmnicu Sărat a avut loc un simpozion dedicat satului românesc

[2019-01-30]
de Gheorghe Anghel

Biserica „Izvorul Tămăduirii” din curtea Spitalului Municipal Râmnicu Sărat, în colaborare cu Muzeul Municipal Râmnicu Sărat, a organizat luni, 28 ianuarie 2019, simpozionul intitulat Regăsirea frumosului în satul românesc, informează Arhiepiscopia Buzăului.
Evenimentul a avut loc în Sala Turnului a Complexului Brâncovenesc din oraș, fiind precedat de vizitarea expoziției de artă populară, costume tradiționale din zona Râmnicului, ștergare, unelte din gospodăria țărănească veche și icoane.
Moderatorul evenimentului a fost Pr. Nicolae Cane – slujitor la biserica „Izvorul Tămăduirii”, care, în deschiderea lucrărilor, a amintit faptul că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2019 drept Anul omagial al satului românesc.
În cadrul simpozionului, au fost susținute următoarele alocuțiuni:
„Profesorul de vocație, mărturisitor al iubirii” – Prof. Gina Drăghici, directorul Școlii Gimnaziale Mărgăritești;
„Misiunea preotului la sat” – Pr. Valentin Militaru, Parohia Balta Albă;
„Satul românesc tradițional” – Înv. Gheorghiță Ichim, Școala Gimnazială Valea Salciei;
„Chipul învățătorului din satul românesc” – Prof. Adriana Drăghici, Școala Gimnazială nr. 1 din Râmnicu Sărat.
Invitatul de onoare al manifestării culturale a fost Pr. Prof. Mihail Milea – Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, care a prezentat comunicarea „Satul meu – de la Răsărit până la Apus”.
La simpozion a participat și Prof. Ștefan Torcărescu – viceprimarul municipiului Râmnicu Sărat, care a apreciat implicarea preoților în activități cultural-duhovnicești, evidențiind faptul că astfel de acțiuni dinamizează viața religios-morală a comunității.
Programul evenimentului a cuprins și un moment artistic, susținut de un grup de elevi de la Școala Gimnazială nr. 1 din Râmnicu Sărat.
Cuvântul de încheiere a aparținut Pr. Cristian Asănache – protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat, care a mulțumit tuturor participanților la simpozion și i-a felicitat pe organizatori, îndemnându-i să nu uite frumusețea satului românesc.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 434, Ultimul acces: 2021-09-27 20:27:48