Valeria Ghergut: Valentele educative ale cultului Sfintei Fecioare Maria - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Valeria Gherguț: Valențele educative ale cultului Sfintei Fecioare Maria

[2019-02-03]
Valențele educative ale cultului Sfintei Fecioare Maria
La Editura Sapientia din Iași a apărut recent cartea Valențele educative ale cultului Sfintei Fecioare Maria, scrisă de prof. Valeria Gherguț. Cartea apare în colecția „Cateheză”, în formatul 14Ś20, are 170 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 15 lei.

Lucrarea Valențele educative ale cultului Sfintei Fecioare Maria, realizată de profesoara Gherguț Valeria, ne oferă posibilitatea de a descoperi și de a aprofunda importanța cultului și a evlaviei îndreptate spre Sfânta Fecioară Maria, mama lui Isus Cristos și mama Bisericii. Cunoaștem din textul Evangheliei după Sfântul Ioan că Isus o oferă pe mama sa sfântă, în persoana ucenicului iubit, ca mamă spirituală, tuturor oamenilor, zicând: Iat-o pe mama ta! (In 19,27).
Noi, creștinii, ca mădulare ale Bisericii, trupul mistic al lui Cristos, în care Sfânta Fecioară Maria ocupă un loc privilegiat întrucât ea este Mădularul eminent al acesteia și constituie, în același timp, Modelul Bisericii, ar trebui să o cunoaștem cât mai bine pe mama lui Isus și a noastră pentru a o putea venera cum se cuvine și a ne putea bucura din plin de mijlocirea și de protecția ei maternă. Această lucrare poate fi un instrument benefic pentru a descoperi misiunea specială a Sfintei Fecioare Maria în opera de mântuire, realizată de Cristos prin viața și activitatea sa de apostol trimis de Tatăl ceresc și de învățător al evangheliei, precum și prin împlinirea misiunii sale de Mare Preot și de Jertfă sfântă, preacurată, oferită pe lemnul Crucii.
În realizarea planului de mântuire, Sfânta Fecioară Maria participă, într-un mod propriu și excepțional, la mijlocirea lui Cristos în vederea actualizării operei de mântuire a tuturor oamenilor. Propunerea unor învățături ale Bisericii cu privire la rolul Sfintei Fecioare Maria, în paginile acestei cărți, ne poate folosi drept ghid în aprofundarea reflecțiilor personale și la o redescoperire a importanței evlaviei autentice față de mama noastră cerească. Totodată, cunoașterea adecvată a misiunii și a rolului Mariei, mama Răscumpărătorului, ne va ajuta și ne va determina ca, imitându-i virtuțile, să îi urmăm exemplul de colaborare cu Cristos la mântuirea noastră și la răscumpărarea semenilor noștri, chemați la existență și orânduiți de iubirea trinitară să participe la viața divină.
Parcurgerea itinerarului istoric al cultului marian, începând cu primele secole creștine, perioada Evului Mediu, epoca modernă, continuând cu doctrina Conciliului Vatican II și cu cea reînnoită de Exortația apostolică Marialis cultus, poate să ne ajute să descoperim valențele instructiv-educative ale cultului marian, nu numai pe noi, creștinii adulți, ci și pe elevii creștini, care participă la orele de religie la școală sau la catehezele organizate de comunitățile ecleziale. Mă bucur că va apărea această carte și o felicit pe doamna profesoară pentru realizarea ei, mai ales că am fost coordonatorul științific al acestei lucrări, și o recomand cu căldură, în speranța că aceasta va putea constitui un stimulent pentru creșterea și maturizarea adecvată a cultului marian în rândul creștinilor, dornici să se bucure de ocrotirea și de mijlocirea eficientă a Sfintei Fecioare Maria, mama lui Cristos și a noastră. (prezentare semnată de conf. univ. dr. pr. Iosif Enășoae)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 673, Ultimul acces: 2023-11-30 20:12:07