Papa Francisc: Alegeti in fiecare zi sa il urmati pe Cristos - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Alegeți în fiecare zi să îl urmați pe Cristos

[2019-02-02]
Bazilica San Pietro
A-l urma pe Cristos este o alegere ce trebuie făcută zi de zi, a afirmat Papa Francisc sâmbătă, explicând că a-l cunoaște pe Domnul înseamnă a-l întâlni în viața cotidiană. „A-l urma pe Isus nu este o decizie luată o dată pentru totdeauna, este o alegere zilnică. Și Domnul nu se întâlnește virtual, ci direct, întâlnindu-l în viață, în concretețea vieții. Altminteri Isus devine numai o amintire frumoasă din trecut. În schimb, când îl primim ca Stăpân al vieții, centru a toate, inimă pulsantă a fiecărui lucru, atunci El trăiește și retrăiește în noi”, spus Papa pe 2 februarie, în a 23-a Zi Mondială a Vieții Consacrate, din ziua de sărbătorire a Prezentării Domnului la Templu.

În mod tradițional, în această zi se aduc la biserică lumânări pentru a fi binecuvântate. Ele urmează apoi să fie acasă în timpii de rugăciune sau în perioadele dificile, ca simbol al lui Isus Cristos, Lumina lumii. Liturghia din Bazilica San Pietro a început cu binecuvântarea de către Pontif a lumânărilor. Apoi Papa a mers în procesiune prin Bazilica întunecată, alături de preoți, Episcopi și Cardinali, fiecare cu câte o lumânare în mână. Persoanele consacrate, de ambele sexe, au avut de asemenea mici lumânări. La predică, Papa s-a axat pe prezentarea sărbătorii ca una a întâlnirii: „noutatea Pruncului întâlnește tradiția templului; promisiunea găsește împlinire; Maria și Iosif, tineri, îi întâlnesc pe Simeon și Ana, bătrâni. Așadar, totul se întâlnește atunci când sosește Isus.”
„Și noi suntem chemați să îl primim pe Isus care ne vine în întâmpinare”, a spus el. Apoi a subliniat că în pericopa evanghelică a zilei se găsește repetată o dublă chemare: după lege și după Duh. Maria și Iosif merg la templu respectând Legea, iar Simeon și Ana impulsionați de Duhul Sfânt. „Această dublă chemare, a Legii și a Duhului, ce anume spune vieții noastre spirituale și vieții noastre consacrate? Că toți suntem chemați la o dublă ascultare: față de lege – în sensul a ceea ce dă ordine bună vieții – și față de Duh, care face lucruri noi în viață. Astfel se naște întâlnirea cu Domnul: Duhul îl revelează pe Domnul, dar pentru a-l primi este nevoie de statornicia fidelă de fiecare zi. Și carismele cele mai mari, fără o viață ordonată, nu aduc rod. Pe de altă parte, cele mai bune reguli nu sunt suficiente fără noutatea Duhului: legea și Duhul merg împreună.”
A ilustrat ideea folosindu-se de episodul cu nunta din Cana, când Maria le-a spus servitorilor să facă orice le va spune Isus. Este surprinzător că în contextul în care vinul este cel care lipsește, Isus cere apă, cu care să se umple șase mari amfore de piatră. „Voia să spună să scoată circa șase sute de litri de apă din fântână: timp și trudă, care păreau inutile, pentru că ceea ce lipsea nu era apa, ci vinul! Și totuși, tocmai din acele amfore umplute bine, până sus, Isus scoate vinul nou.” A îndemnat astfel la ascultare, la fidelitate, în cele mai variate aspecte ale vieții. „Apa cotidianității se transformă atunci în vinul noutății și viața, care pare mai obligată, devine în realitate mai liberă.”
„Iată viața consacrată: laudă care dă bucurie poporului lui Dumnezeu, viziune profetică ce revelează ceea ce contează”, a spus Papa la finalul predicii. „Când este așa înflorește și devine referință pentru toți împotriva mediocrității: împotriva scăderilor de nivel în viața spirituală, împotriva ispitei de a juca în scădere cu Dumnezeu, împotriva adaptării la o viață comodă și lumească, împotriva plângerii, a insatisfacției și a smiorcăielii, împotriva obișnuirii cu acel ‘se face ceea ce se poate’ și cu acel ‘mereu s-a făcut așa’: acestea nu sunt fraze conform lui Dumnezeu. Viața consacrată nu este supraviețuire, nu este pregătire la ‘ars bene moriendi’: aceasta este ispita de astăzi în fața scăderii numărului de vocații. Nu, nu este supraviețuire, este viață nouă.”
Sursa: Catholic News Agency

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 728, Ultimul acces: 2024-03-27 07:09:28