Patriarhul caldeean: un milion de crestini irakieni au emigrat in ultimii ani - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul caldeean: un milion de creștini irakieni au emigrat în ultimii ani

[2019-02-02]
Patriarhul caldeean Luis Raphael Sako
În ultimii ani, cu valurile de emigrație ale populației irakiene către alte țări, aproximativ un milion de creștini au părăsit țara. Patriarhul caldeean Louis Raphael Sako a amintit acest fapt într-un mesaj lansat la 31 ianuarie, cu ocazia celei de-a șasea aniversări a alegerii sale în fruntea Bisericii.

Cu această ocazie, Patriarhul a făcut o scurtă prezentare a evenimentelor care au marcat anii slujirii sale patriarhale, subliniind problemele, dificultățile, inițiativele și speranțele care au marcat drumul Bisericii Caldeene. Printre situațiile de urgență, Primatul Bisericii caldeene a amintit fuga populațiilor creștine din Mosul și din Câmpiile Ninive, cucerite de jihadiștii statului islamic (Daesh), și dificultățile întâmpinate în asigurarea îngrijirii pastorale și materiale a zeci de mii de refugiați timp de mai mult de trei ani.
Patriarhul s-a referit și la campaniile sectare de incitare la ură, violență și confiscarea caselor creștine înregistrate în Bagdad și în alte orașe irakiene, precum și la relațiile problematice cu „unii politicieni creștini care își servesc interesele personale prin suprimarea voinței componentei creștine”. Printre semnele pozitive, Patriarhul Sako a enumerat organizarea finanțelor patriarhale, înnoirea Liturghiei, înființarea Ligii Caldeene și crearea unui comitet de dialog interreligios între creștini, șiiți, sunniți, mandaiani și yazidi pentru a combate împreună extremismul sectar.
Criticile aduse Patriarhiei – a dorit Patriarhul să sublinieze – vin în principal din partea oamenilor care „nu pot tolera să vad㠑renașterea’ Bisericii Caldeene și rolul ei important atât la nivel local, cât și la nivel mondial, în ciuda tuturor provocărilor cu care s-a confruntat în ultimii șase ani”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 731, Ultimul acces: 2024-03-27 01:07:10