Seminarul „Sfintii Trei Ierarhi” din Oradea si-a sarbatorit hramul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Seminarul „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea și-a sărbătorit hramul

[2019-01-31]
hramul seminarului
Cinci studenți seminariști din anul I au fost înveșmântați cu reverenda, patru studenți din anul II și-au depus cererea pentru a fi admiși între candidații la diaconat și preoție, un student a fost hirotesit lector, iar alți șapte seminariști au fost hirotesiți ippodiaconi: aceasta, la Sfânta Liturghie arhierească celebrată în biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea miercuri, 30 ianuarie a.c., de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur, patroni spirituali ai seminarului.

Anul acesta, din încuviințarea PS Virgil, celebrările liturgice au fost oficiate de PS Vasile Bizău, Episcop greco-catolic de Maramureș, care a admis seminariștii propuși la treptele specifice fiecărui an formativ. La Sfânta Liturghie au concelebrat zeci de preoți din Eparhia de Oradea invitați la sărbătoare, pr. Mihai Vătămănelu, Vicar general, pr. Antoniu Chifor, Vicar cu preoții, pr. Anton Cioba, rector al Seminarului Teologic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea, împreună cu oaspeți din Eparhia de Cluj-Gherla și Maramureș, veniți pentru a lua parte la unul dintre cele mai semnificative momente ale anului în viața Seminarului Teologic orădean.
Sărbătoarea hramului a început în ziua precedentă, pe 29 ianuarie a.c., cu rânduiala Vecerniei împreună cu Litie, celebrată de PS Bizău în capela Seminarului, și a continuat miercuri, după Sfânta Liturghie, cu o conferință despre Seminarul Eparhial de altă dată (1918-1919), în Aula Magna a Seminarului, susținută de istoricul Silviu Sana, alumn al acestei instituții de învățământ greco-catolic orădean în perioada 2003-2005. La final, Arhiereul, alături de preoți, formatori, profesori, împreună cu studenții seminariști și familiile acestora s-au bucurat să stea împreună, să se cunoască mai bine și să se bucure de momentul comunitar al unei agape frățești.
În cuvântul de învățătură adresat la Sfânta Liturghie celebrată de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan, la Oradea, PS Vasile Bizău a adresat un gând special noilor candidați, Preasfinției Sale Virgil Bercea și tuturor celor prezenți. ”
Sărbătoarea de astăzi ne readuce în memorie cinstirea celor Trei mari Ierarhi – Vasile, Grigore și Ioan – trei mari ierarhi care sunt în același timp modele pentru multe generații de creștini, din sec al IV-lea până astăzi. […] Seminarul Greco-Catolic din Oradea îi are care ocrotitori și în același timp ca buni mijlocitori pentru formarea preoților și a tinerei generații de slujitori ai altarelor. Cuvântul Domnului de astăzi ne întâmpină de asemenea cu un îndemn: «Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, așa încât să vadă faptele voastre cele bune și să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri». Este un îndemn care rămâne actual și fiecare dintre noi care dorim să îi aparținem lui Cristos ne străduim să răspândim în jurul nostru Lumina, ca să dăm această bună-mărturie că suntem ucenici ai lui Cristos. […] Cel care este ucenic al lui Cristos încearcă să citească realitatea prin lumina harului. Dacă lumina harului care îl însoțește strălucește în sufletul lui va vedea și fante de lumină în lumea aceasta, nu va vedea doar ceea ce este rău, ci va vedea și ceea ce este bine. De aceea, lumina lui Cristos este cea care ne transformă și această transformare este una progresivă pentru că face ne face un Trup împreună cu Cristos.”
Episcopul de Baia Mare a continuat: „Astăzi am acordat treptele subdiaconatului și lectoratului, am primit dorința de a accede mai departe pe drumul preoției și de asemenea, studenții seminariști din primul an au primit reverenda ca semn al parcursului lor în slujirea lui Cristos. Este un parcurs. Pe acest parcurs al vieții este fiecare dintre noi. Și este important ca acest parcurs să fie mereu făcut cu ochii ațintiți spre lumina lui Cristos. Să îl punem pe Cristos întotdeauna în centrul vieții noastre. Întâlnirea aceasta profundă cu El vine prin rugăciune și comuniune, prin primirea Sfintelor Taine, prin plinirea oricărui act pe care noi îl facem, ca să fie spre o creștere a noastă și spre deschiderea minții și această deschidere a minții ne va face să îl urmăm cu sufletul pe Isus. […] Ne va da asemeni orbului din Ierihon vederea sau capacitatea de a înțelege într-un alt mod, dumnezeiesc, realitatea.” (după textul semnat de biroul de presă al Eparhiei de Oradea; foto: ipodiacon Mihai Miclăuș)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 304, Ultimul acces: 2021-09-27 20:28:48