Ce spune un preot bulgar despre Bunicul Dobri Dobrev - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ce spune un preot bulgar despre Bunicul Dobri Dobrev

[2019-02-15]
de Iulian Dumitrașcu

Contactat de echipa Basilica.ro, Părintele bulgar Kiril Sinev a relatat cum a fost perceput în țara natală Bunicul Dobri Dobrev, supranumit „Cerșetorul pentru Hristos”, trecut la Domnul în urmă cu un an.
Părintele Kiril Sinev de la Biserica bulgar㠄Înălțarea Domnului” din Ruse a evidențiat de la început că însuși numele de Dobri (în traducere dobăr înseamnă bun) vorbește despre bunătatea lui și a prezentat apoi cum a rămas în memoria conaționalilor săi.
Ce a însemnat pentru bulgari Bunicul Dobri
„Locuitorii din Sofia îl țin minte pe moș Dobri stând în pridvorul Catedralei Patriarhale Sfântul Alexandru Nevski, îmbrăcat în haine de țăran, ținând o lumânare aprinsă și un pahar din plastic, închinându-se fiecărui om care intră să se roage”.
„Și-a dat toata averea Bisericii, locuind într-o cameră în curtea Bisericii Sfinții Chiril și Metodie din satul natal. La sfârșitul vieții lui de 103 ani s-a aflat că el nu era un cerșetor obișnuit. Banii strânși în considera ai lui Dumnezeu, ei sunt un foc”, a spus Părintele Kiril Sinev.
Ce sume și cui a donat
Preotul bulgar a oferit și date concrete cu privire la sumele strânse și donate de Bunicul Dobri în timpul vieții.
„În viața lui a strâns în jur de 80 000 leva pe care i-a dăruit unor biserici și mănăstiri. De exemplu, în 2005 a dat 10 000 leva pentru Biserica Sfinții Chiril și Metodie din Bailovo. În 2007 a dat 25 000 leva pentru restaurarea mănăstirii din Eleșnița și 10 000 leva pentru biserica din satul Gorno Kamarți. În 2008 a donat bani pentru biserica din Kalofer”.
„În ajunul marii sărbători al alfabetului chirilic – 24 mai 2009 (n. r.: în Biserica Ortodoxă Bulgară), Sfântul din Bailovo, cum l-a numit poporul, a dăruit suma de 35 700 leva pentru Catedrala Patriarhală Sfântul Alexandru Nevski din Sofia”, donație care, potrivit Părintelui Kiril Sinev, „reprezintă cea mai mare donație făcută de o persoană fizică în istoria acestei catedrale”.
Model de jertfelnicie
Preotul slujitor la Ruse a mai relatat că în momentul în care Dobri Dobrev a fost întrebat de un jurnalist dacă din banii strânși păstrează ceva și pentru el, Bunicul a răspuns: „Pentru mine nu las nimic. Eu am pensie și Dumnezeu îmi dă pâine”.
„Ceea ce a făcut el nu a fost o cerșire, ci milostenie”, a mai spus Părintele Kiril Sinev, care a mai reprodus și următoarele cuvinte aparținând Bunicului Dobri: „Spunea că cel mai mare păcat este preacurvia, dar și că nu se teme de moarte”.
Iubitor de copii și exemplu de viață sfântă
Un alt aspect semnalat de Părintele Kiril a fost acela că Bunicul Dobri „iubea foarte mult copiii: se închina în fața lor și le săruta mâinile”.
De asemenea, în timpul vieții sale, „Cerșetorul pentru Hristos” a subliniat „importanța răbdării și a smereniei în viața credincioșilor: Fă binele fără să aștepți o răsplata. El era o evanghelie deschisă, întrucât trăia și vorbea conform normelor biblice”.
„Ceea ce îi atrăgea pe oameni ca un magnet era chiar bunătatea moșului. Chiar porumbeii din fața bisericii Celor 7 sfinți din Sofia se așezau pe mâinile și capul lui, recunoscându-l ca pe un locuitor al cerului”, a mai precizat clericul bulgar.
Recunoscut în afara Granițelor Bulgariei
Părintele Sinev a mai făcut referire și la un articol privind pe Bunicul Dobri, publicat de domnul Ivan Dimitrov, profesor de Noul Testament la Sofia, al cărui conținut confirmă notorietatea Sfântului din Bailovo.
„Un creștin copt pe numele Mina Aziz Mihail, azi inginer de construcții (face poduri) în SUA, în iunie 2018 a mers din New Jersey până în Bailovo ca să se întâlnească cu moșul, însă nu l-a prins în viață. Acest egiptean a scris pe pagina lui de facebook în arabă: «Bunicul Dobre va rămâne un exemplu unic pentru jertfelnicie și de donare în tăcere»”.
O altă dovadă a vieții sfinte a Bunicului Dobri o reprezintă mărturia unui călugăr atonit.
„Ieromonahul Gavriil de la Sfântul Munte când a fost rugat să arate un exemplu de urmat și a scos cateva poze cu moș Dobre și a zis: «Doriți un sfat? Duceți vă și vă învățaț de la acest cerșetor sărac, pentru că el petrece tot timpul lui trăind cu Hristos», a menționat Părintele Sinev.
Viața sa a fost publicată
Viața Bunicului a fost consemnată într-un volum aparținând Domnului Borislav Radoslavov, primul care a scris despre viața lui, intitulat „Bunicul Dobre, Sfântul din Bailovo”.
Tot autorul lucrării amintite mai sus a inițiat și „proiectul ridicării unui monument al Moșului Dobri, primul monument al binelui, care se dorește să fie ridicat în proximitatea Catedralei Patriarhale din Sofia”, potrivit Părintelui Kiril, care a mai precizat c㠄chipul blând al moșului se poate vedea chiar pe fațada blocului 54 de la cartierul Hadji Dimităr din Sofia”.
Dobri Dobrev a trecut la cele veșnice în 13 februarie 2018 și a fost înmormântat în 15 februarie în cimitirul bisericii din localitatea natală Bailovo, așa cum i-a fost dorința încă din timpul vieții.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 784, Ultimul acces: 2025-01-15 15:08:26