Mons. Scicluna despre cele 21 de puncte de discutie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mons. Scicluna despre cele 21 de puncte de discuție

[2019-02-21]
Arhiepiscopul Charles J. Scicluna
Participanții la întâlnirea din Vatican privind abuzurile sexuale comise de clerici au primit o listă de 21 de puncte de discuție, care propun revizuirea periodică a protocoalelor legate de astfel de cazuri, măsuri care să faciliteze participarea unor experți laici în procesul de investigare și multe altele. Arhiepiscopul Charles Scicluna din Malta a stat de vorbă cu jurnaliștii joi după-amiază despre aceste puncte, descriindu-le ca un itinerariu pentru discuțiile Episcopilor.

O idee apărută este să se modifice Codul de Drept Canonic pentru a ridica vârsta minimă de căsătorie pentru femei de la 14 la 16 ani. Mons. Scicluna a explicat că de mult timp Conferințele Episcopale pot să își formuleze propria legislație privitoare la vârsta minimă cerută pentru căsătorie, multe ridicând deja limita la 16 ani. „Papa a sugerat să devină o lege universală”, a spus el. Un alt punct cere înființarea de grupuri care să fie ușor accesibile, formate din experți, atât clerici cât și laici, la care victimele să poată raporta abuzurile sexuale la care au fost supuse.
Nu s-a trecut cu vederea faptul că și în astfel de situații dureroase nu se poate ignora presupunea nevinovăției. „De aceea trebuie evitată publicarea listele acuzaților, chiar și din partea Diecezelor, înainte de investigația prealabilă și de condamnarea definitivă”, se spune în formularea originală. Mons. Scicluna, specialist în drept canonic și subsecretar în Congregația pentru Doctrina Credinței (CDC), s-a exprimat ca fiind de acord. Publicarea numelor clericilor acuzați, „în baza unor simple acuzații, este în opinia mea prematură”, a spus el. „Ai nevoie de acuzații credibile”, pentru a nu face un rău nenecesar numelui cuiva. „Suntem pentru a se dezvălui (astfel de infracțiuni), dar în mod corect. Este legitim să se spună când există acuzații credibile.”
Prelatul a mai afirmat la conferința de presă c㠄pedeapsa trebuie să țină cont de binele comun, deci (clericii găsiți vinovați de abuzarea sexuală a minorilor) nu mai pot fi slujitori activi”. Aceasta reflectă punctul 15, unde se spune: „Respectarea principiului tradițional al proporționalității pedepsei față de delictul comis. Să delibereze ca preoții și Episcopii vinovați de abuz sexual asupra minorilor să părăsească slujirea publică.” Mons. Scicluna a adăugat că astfel de laicizări trebuie decise punctual, caz de caz. În fine, a spus că în timp ce nu există actualmente statistici centralizate privitoare la cazurile de abuzuri sexuale analizate de CDC, materialul există. A confirmat că recent a stat de vorbă cu Cardinalul Luis Ladaria, prefectul CDC, și a spus că există posibilitatea ca astfel de statistici să fie realizate, contextualizare și publicate „în viitorul apropiat”.
Nu toți apreciază cele 21 de puncte. Peter Isley, victimă a unor astfel de abuzuri și purtător de cuvânt al asociației „Încetarea abuzurilor clericilor”, le-a descris ca fiind „nu tocmai concrete”. „Nu există nimic aici care să nu fi fost ieri”, a adăugat el. „Au realizat o broșură când noi vorbim despre viol și despre abuzuri sexuale asupra copiilor!” Dacă ești Episcop, a spus el, „te asiguri foarte, foarte bine că preotul tău care a abuzat un copil, și știi cine este, nu va mai face rău vreunui copil niciodată. În primul rând îl elimini din preoție, căci altfel poate face rău unui copil. Ce fel de păstor (Episcop) nu ar face astfel?”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 842, Ultimul acces: 2025-03-25 01:31:50