Mereu in miscare, dar niciodata dezradacinati - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mereu în mișcare, dar niciodată dezrădăcinați

[2020-01-08]
Un grup de 41 de tineri din Dieceza de Iași a participat la întâlnirea europeană organizată de Comunitatea Taizé, cunoscută sub numele Pelerinajul de încredere pe pământ, în perioada 28 decembrie 2019 – 1 ianuarie 2020. Evenimentul s-a desfășurat în orașul Wrocław (Polonia). Tinerii au fost însoțiți de pr. Daniel Iacobuț, pr. Cristian Diac și sr. Gabriela Lungu FCJ.

Dimineața zilei de 26 decembrie ne-a adunat într-un autocar cu direcția Wrocław, Polonia. Un pic timizi sau cu mult curaj, ne-am împrietenit pe drum, deschizându-ne unii altora cu multă încredere. Seara am participat la Sfânta Liturghie în biserica parohială Calvaria din Satu Mare, unde am fost primiți cu multa bucurie și ospitalitate de preoții iezuiți Iulian Budău și Iosif Șandoru. Am înnoptat în acest oraș frumos, iar în ziua următoare am pornit la drum din nou spre Cracovia. Ajuns la Sanctuarul Divinei Milostiviri am avut și aici o celebrare euharistică. Ne-am rugat prin mijlocirea Sfintei Faustina Kowalska, căreia Isus i-a apărut și i-a cerut să realizeze o imagine care să exprime divina Sa îndurare. Devoțiune către Divina Milostivire ajunge să fie practicată de sute de milioane de oameni, duminica Divinei Milostiviri fiind celebrată în a doua duminică a Paștelui.
Sâmbătă, 28 decembrie, am ajuns în Wrocław, unde am fost întâmpinați cu căldură de fratele Kilian, responsabil cu pelerinii români, și de câțiva voluntari. Am fost direcționați apoi către parohiile gazdă, care ne-au distribuit în familii. Am avut momente de comuniune atât în familiile care ne-au găzduit, în grupurile de discuții din parohiile gazdă, cât și cu toții pelerinii. Ne-am împărtășit ideile, trăirile noastre cu privire la tema pelerinajului: „Mereu în mișcare, niciodată dezrădăcinați”. Diversele workshop-uri la care a participat fiecare, ne-au îmbogățit, ne-au întărit credința, ne-au încurajat, ne-au orientat atenția către unitate, comuniune, dialog, artă, muzică, teatru, către adevăr în căutarea lui Dumnezeu.
Trecerea în noul an ne-a găsit în biserici, în liniște, împreună cu ceilalți pelerini și alături de Cristos! Am simțit unitatea în diversitate, am simțit că împreună suntem o forță indiferent de diferențele lingvistice, culturale! Cristos e cel care ne unește când rămânem înrădăcinați în iubirea sa, indiferent unde ne conduc pașii de-a lungul vieții! Festivalul națiunilor ne-a ajutat să ne bucurăm mai mult unii de ceilalți, de specificul fiecărei țări, de tradițiile naționale. La întoarcere am poposit la Czêstochowa, unde am celebrat o Sfântă Liturghie în limba română. Ne-am rugat la Maica Domnului, i-am cerut ajutorul, i-am mulțumit pentru iubirea ei de mamă, pentru pelerinajul nostru. În drumul spre casă ne-am împărtășit din trăirile noastre, bucuriile, poate greutățile întâmpinate, modurile în care Dumnezeu ne-a surprins.
Mulțumim Domnului și Sfintei Fecioare pentru acest profund și încântător pelerinaj! Mulțumim organizatorilor si voluntarilor pentru munca și dedicarea lor, parohiilor gazdă și familiilor în care am fost primiți, pentru ospitalitate și comuniune! Părinților Daniel Iacobuț și Cristian Diac, sorei Gabriela Lungu pentru însoțirea spirituală, organizarea grupului și a întregii noastre deplasări! Fără îndoială că rugăciunea Taizé a cucerit multe inimi, le-a apropiat mai mult de Cristos, dar le-a apropiat și între ele. Mulțumim, Doamne Isuse, pentru marele dar al comunității Taizé, mulțumim că lucrezi atât de frumos prin ea, aducându-ne mereu împreună în pace și cu pace! Dona nobis pacem cordium! – Dă-ne pacea inimii! (Iolanda Fusteș-Dămoc pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1001, Ultimul acces: 2024-03-26 04:38:23