Episcopii din Republica Centrafricana la moment de bilant - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Episcopii din Republica Centrafricană la moment de bilanț

[2020-01-15]
Mons. Nestor-Désiré Nongo Aziagbia
În contextul sărbătoririi a 125 de ani de existență în cadrul Republicii Centrafricane și conștienți de responsabilitățile lor pastorale, Episcopii din această țară au transmis un mesaj „de speranță, pace și renaștere a conștiinței”. Scrisoarea pastorală adresat㠄Bisericii, Familia lui Dumnezeu” aduce un omagiu misionarilor și credincioșilor catolici, care, în ciuda provocărilor care le-au pus la încercare credința, continuă să meargă înainte.

„Celebrările noastre liturgice dinamice și pline de bucurie reunesc mulți dintre credincioșii activi în micile comunități creștine, în mișcările apostolice, în grupurile care animă viața parohiilor noastre, manifestând astfel modul nostru de a fi Biserică astăzi. Îl binecuvântăm pe Domnul pentru Duhul care călăuzește Biserica din Africa Centrală în angajamentul ei față de dreptate, drepturile omului, pentru dorința de a îmbunătăți condițiile de viață ale poporului nostru, precum și pentru rezolvarea nonviolentă a conflictelor, în special în cele mai grave momente ale istoriei noastre”, se poate citi în scrisoarea pastorală.
Cu toate acestea, Episcopii recunosc că nu totul stă bine, în ciuda credinței înfloritoare și a celebrărilor animate. „Este bine de știut că mai rămân multe de făcut pentru refacerea eficientă a țării noastre. Conflictul armat cu toate consecințele lui tragice este un semn că unii creștini încă văd viața lor de la locul de muncă ca separată de viața de credință. Alții amesteca practicile magico-fetișiste cu celebrările sacramentale, alții sunt încă atrași de secte și de societăți secrete (Francmasoneria, Crucea Trandafirilor). În fine, unii abandonează marile valori ale unității, demnității, muncii, respectului, solidarității, onestității în favoarea câștigului ușor și a interese personale”, susțin Episcopii.
Episcopii au, de asemenea, câteva întrebări vitale pentru compatrioții lor cu privire la starea de nesiguranță din țară, la mecanismele judiciare disfuncționale și la autoritatea de stat ineficientă activă în țară. Prelații solicită eforturi concertate pentru renașterea unor sectoare esențiale precum educația, sănătatea, structurile de dezvoltare agrară și de infrastructură rutieră ce s-au prăbușit în întregime. Mai presus de toate, Episcopii au îndoieli serioase cu privire la mecanismele și operațiunile Curții Penale Speciale și ale Comisiei pentru Adevăr, Justiție, Reparare și Reconciliere.
Situația s-a îmbunătățit mult în țară, dar, după cum spun Episcopii, „chiar dacă s-au făcut eforturi pentru reducerea violenței, trăim în continuare într-un context de insecuritate, frică și anxietate. În ciuda încercărilor de dezarmare, multe arme grele și ușoare circulă prin țara, sub ochii tuturor”. Scrisoarea pastorală a fost lansată săptămâna aceasta, în Catedrala Imaculatei Concepțiuni din Bangui, de către Episcopul Diecezei de Bossangoa și președintele Conferinței Episcopale, Mons. Nestor-Désiré Nongo Aziagbia. Mai mulți Episcopi au fost prezenți la lansare, toți Episcopii din țară semnând scrisoarea pastorală.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 935, Ultimul acces: 2024-04-26 04:03:21