Papa Francisc: Fiul a venit sa umple distanta dintre om si Dumnezeu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Fiul a venit să umple distanța dintre om și Dumnezeu

[2020-01-12]
Rugăciunea Angelus
Ioan Botezătorul este conștient de „distanța abisal㔠dintre el și Isus. Și este uimit că Isus vine la el să fie botezat. „Însă Fiul lui Dumnezeu a venit tocmai pentru a umple această distanță dintre om și Dumnezeu. Dacă Isus este în întregime de partea lui Dumnezeu, este în întregime și de partea omului și reunește ceea ce era despărțit”, a spus Papa Francisc astăzi, înaintea rugăciunii Îngerul Domnului. Redăm alocuțiunea papală după traducerea făcută de pr. Mihai Pătrașcu și publicată pe InfoSapientia.ro.

Iubiți frați și surori, bună ziua!
Încă o dată am avut bucuria de a boteza câțiva copii, în sărbătoarea de astăzi a Botezului Domnului. Astăzi erau treizeci și doi. Să ne rugăm pentru ei și pentru familiile lor.
Liturgia din acest an ne propune evenimentul Botezului lui Isus după relatarea din Evanghelia lui Matei (cf. 3,13-17). Evanghelistul descrie dialogul dintre Isus, care cere botezul, și Ioan Botezătorul, care vrea să refuze și afirmă: „Eu am nevoie să fiu botezat de Tine și Tu vii la mine?” (v. 14). Această decizie a lui Isus îl surprinde pe Ioan Botezătorul: de fapt, Mesia nu are nevoie să fie purificat; în schimb El este cel care purifică. Însă Dumnezeu este Cel Sfânt, căile sale nu sunt căile noastre, și Isus este Calea lui Dumnezeu, o cale imprevizibilă. Să ne amintim că Dumnezeu este Dumnezeul surprizelor.
Ioan declarase că între el și Isus exista o distanță abisală, de neumplut. „Nu sunt în stare să îi duc încălțămintea” (Mt 3,11), a spus el. Însă Fiul lui Dumnezeu a venit tocmai pentru a umple această distanță dintre om și Dumnezeu. Dacă Isus este în întregime de partea lui Dumnezeu, este în întregime și de partea omului și reunește ceea ce era despărțit. Pentru aceasta El îi răspunde lui Ioan: „Lasă acum, căci așa se cuvine, ca noi să împlinim toată dreptatea!” (v. 15). Mesia cere să fie botezat, pentru ca să se împlinească toată dreptatea, să se realizeze planul Tatălui care trece pe calea ascultării filiale și a solidarității cu omul fragil și păcătos. Este calea umilinței și a apropierii depline a lui Dumnezeu de fiii săi.
Și profetul Isaia anunță dreptatea Slujitorului lui Dumnezeu, care realizează misiunea sa în lume cu un stil contrar spiritului lumesc: „Nu va striga, nu își va ridica glasul și nu se va auzi pe ulițe vocea sa. Trestia frântă nu o va rupe și fitilul fumegând nu îl va stinge” (42,2-3). Este atitudinea blândeții – aceasta ne învață Isus cu umilința Sa, blândețea -, atitudinea simplității, respectului, moderației și ascunderii, cerută și astăzi de la discipolii Domnului. Câți – este trist să spunem aceasta – câți discipoli ai Domnului se împăunează că sunt discipoli ai Domnului. Nu este un discipol bun cel care se împăunează. Discipolul bun este cel umil, blând, cel care face binele fără să se facă văzut. În acțiunea misionară, comunitatea creștină este chemată să meargă în întâmpinarea celorlalți propunând mereu și nu impunând, dând mărturie, împărtășind viața concretă a oamenilor.
Imediat după ce a fost botezat Isus în râul Iordan, s-au deschis cerurile și a coborât asupra Lui Duhul Sfânt ca un porumbel, în timp ce de sus a răsunat un glas care spunea: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, în care mi-am găsit plăcerea!” (Mt 3,17). În sărbătoarea Botezului lui Isus redescoperim Botezul nostru. Așa cum Isus este Fiul iubit al Tatălui, și noi renăscuți din apă și din Duhul Sfânt știm că suntem fii iubiți – Tatăl ne iubește pe toți! -, obiect al complăcerii lui Dumnezeu, frați ai atâtor alți frați, investiți cu o mare misiune pentru a mărturisi și a vesti tuturor oamenilor iubirea nemărginită a Tatălui.
Această sărbătoare a Botezului lui Isus ne face să ne amintim de Botezul nostru. Și noi ne-am renăscut la Botez. La Botez a venit Duhul Sfânt pentru a rămâne în noi. Pentru aceasta este important să știu care este data Botezului meu. Noi știm care este data nașterii noastre, dar nu știm mereu care este data Botezului nostru. Cu siguranță vreunul dintre nu știe aceasta… O temă de făcut acasă. Când vă veți întoarce întrebați: când am fost botezată? Când am fost botezat? Și sărbătoriți în inimă data Botezului în fiecare an. Faceți aceasta. Este și o datorie de dreptate față de Domnul care a fost atât de bun cu noi. Maria Preasfântă să ne ajute să înțelegem tot mai mult darul Botezului și să îl trăim cu coerență în situațiile de fiecare zi.
După Angelus, Sfântul Părinte a spus următoarele:
Vă adresez vouă tuturor, dragi romani și pelerini, salutul meu cordial: familiilor, grupurilor parohiale, asociațiilor și fiecărui credincios. Salut tinerii din Mișcarea Focolarinilor care provin din Columbia, Brazilia, Paraguay și Coreea, veniți la Roma pentru un curs de formare la o sută de ani de la nașterea slujitoarei lui Dumnezeu Chiara Lubich. Salut credincioșii din Otranto și corul „Alma Gaudia” din Manduria. Vă urez tuturor o duminică frumoasă. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 948, Ultimul acces: 2024-03-28 00:34:49