Pr. Anthony Currer: Comuniunea anglicana spre urmatoarea Conferinta Lambeth (I) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pr. Anthony Currer: Comuniunea anglicană spre următoarea Conferință Lambeth (I)

[2020-01-23]
Arhiepiscopul Justin Welby de Canterbury
În iulie 2020, Universitatea Kent din Canterbury va găzdui Episcopi din toată Comuniunea anglicană care se vor reuni pentru a cincisprezecea Conferință Lambeth. Pentru a putea înțelege importanța acestei conferințe pentru Comuniunea Anglicană va fi util să se ia în considerare fie contextul istoric, fie contextul cel mai recent. Prima Conferință Lambeth s-a ținut în 1867, în urma cererii Bisericii Anglicane din Canada cu intenția de a apăra unitatea Comuniunii. A fost concepută ca o întâlnire a tuturor Episcopilor diecezani în slujba Comuniunii Anglicane; totuși, puțin mai mult de jumătate dintre ei (76 de Episcopi) au participat la această primă întâlnire. A doua Conferință Lambeth a avut loc în 1878. De atunci, ea s-a reunit în general la fiecare zece ani, deși cele două războaie mondiale din secolul al XX-lea au forțat un interval mai lung. Din 1978 întâlnirile s-au desfășurat la Canterbury, din cauza numărului crescând de Episcopi prezenți.

Cea mai recentă Conferință Lambeth s-a ținut în 2008. În 2004, hirotonirea episcopală a rev. Gene Robinson ca Episcop de New Hampshire, care trăia pe atunci într-o relație publică împreună cu o persoană de același sex, a atras atenția asupra problemei homosexualității, percepută deja cu unele greutăți în timpul conferinței precedente din 1998. Faptul că Episcopul Robinson nu a fost invitat la Conferință Lambeth din 2008 a provocat supărarea unei părți importante a Comunității anglicane. Numeroși Episcopi evanghelici din Comuniune au amenințat să boicoteze Lambeth și au organizat la Ierusalim o conferință alternativă, Global Anglican Future Conference (GAFCON). În 2008, 291 de Episcopi anglicani au participat la GAFCON și 670 de Episcopi din cei 880 din Comuniunea Anglicană au luat parte la Lambeth, cu unii Episcopi prezenți la ambele conferințe.
În previziunea Conferinței Lambeth din 2008, Arhiepiscopul Rowan Williams a afirmat că acea conferința va fi centrată pe formarea la misiune și că nu vor fi prezentate sau discutate rezoluții formale. Cu aceasta voia să evite ca să se redeschidă dezbaterea controversată despre sexualitatea umană. Totuși, deoarece scopul său era să împiedice discuții dăunătoare și dezbinătoare, dar să nu eludeze problema în sine, a fost rezervat spațiu prezentării și ascultării diferitelor opinii despre sexualitatea umană, din partea unor membri care aparțin diferitelor regiuni ale Comuniunii anglicane. Dată fiind profunzimea dezacordului între provinciile liberale și provinciile conservatoare ale Comuniunii, unii s-au întrebat dacă va mai exista o altă Conferință Lambeth după 2008.
În primele sale 18 luni după ce a fost consacrat Arhiepiscop de Canterbury în martie 2013, Arhiepiscopul Justin Welby a voit să viziteze, ca prioritate a sa, pe fiecare dintre primații din Comuniune. În ianuarie 2016 a găzduit prima Reuniune a primaților ținută după 2011, cu participarea tuturor celor 38 de primați din Comuniune. Cu această ocazie s-a decis să se impună sancțiuni menite să îi împiedice pe membrii provinciilor care permit căsătoria homosexuală să voteze despre probleme doctrinale în reuniunile Comuniunii Anglicane sau să reprezinte Comuniunea în dialogurile ecumenice pentru o perioadă de trei ani. Aceste sancțiuni au fost impuse Bisericii episcopale din Statele Unite în 2016, Bisericii episcopale scoțiene în 2017 și acum se presupune că vor fi aplicate Bisericii anglicane din Brazilia. Obținând acordul primaților cu privire la aceste sancțiuni și determinarea lor de „a merge împreună, la o anumită distanță”, comunicatul de presă al Reuniunii primaților din 2016 a anunțat că următoarea Conferință Lambeth se va ține în 2020.
În pofida eforturilor energice făcute de Arhiepiscopul Welby pentru a ajunge la un compromis care să unească provinciile Comuniunii, pacea rămâne fragilă. Pentru că există foarte puține probleme doctrinale tratate la nivel de Comuniune, sancțiunile referitoare la provinciile nord-americane, scoțiene și braziliene au un efect foarte limitat. În plus, nu este clar dacă sancțiunile impuse Bisericii episcopale americane pentru o perioadă de trei ani în 2016 au expirat acum. În 2019, delegații consiliului consultativ anglican provenind din fiecare din aceste trei provincii au votat cu privire la toate rezoluțiile, iar sancțiunile nu au fost menționate. Prin urmare, sancțiunile nu au fost aplicate în mod clar și riguros și nici nu au asigurat participarea acelor provincii conservatoare la reuniunile ținute la nivelul Comuniunii din 2016 încoace. Bisericile anglicane din Nigeria, din Uganda și din Rwanda nu au luat parte la consiliile consultative anglicane din 2016 și din 2019, nici la Reuniunea primaților din 2017, și nu au participat nici la Reuniunea primaților din 2020 (13-15 ianuarie). Aceste trei provincii reprezintă peste 30 de milioane de anglicani din cei circa 85 de milioane din Comuniunea mondială Anglicană.
Absența acestor trei provincii conservatoare nu înseamnă că tema sexualității încetează să fie problematică. S-a văzut evident în timpul consiliului consultativ anglican din 2019, care s-a reunit la Hong Kong (28 aprilie – 5 mai). Acolo a fost propusă o rezoluție conform căreia cei care sunt „marginalizați din cauza sexualității lor […] ar trebui să fie incluși pe deplin în viața Comuniunii Anglicane”. Rapid discuția a devenit tensionată și intensă din punct de vedere emotiv. Însuși Arhiepiscopul Welby a trebuit să intervină cu o nouă rezoluție, care propune „să se înceapă un proces de ascultare cu un mecanism solidar și independent cu scopul de a asculta preocupările și glasurile persoanelor, îndeosebi ale celor care s-au simțit marginalizați din cauza sexualității lor”. Acest episod demonstrează nu numai natura explozivă a tematicii, ci și perspicacitatea politică a Arhiepiscopului care a reușit să se poziționeze între părțile opuse și să împiedice ca întâlnirea să se destrame.
Așadar ce s-ar putea aștepta de la Conferința Lambeth din 2020? Cât privește participarea, Arhiepiscopul de Canterbury extinde invitații la fiecare Episcop din Comuniune; de aceea este posibil ca unii dintre ei să participe cu toate că provin din provincii de obicei absente în întâlnirile organizate la nivel de Comuniune. Totuși, este imaginabil și ca unii Episcopi să boicoteze conferința chiar dacă aparțin la provincii care în general participă. Deci pare probabilă o prezența de circa două treimi dintre Episcopi (600). Așa cum s-a întâmplat la Conferința Lambeth din 2008, este previzibil ca și conferința din 2020 să nu ia rezoluții și să acorde puțin spațiu dezbaterii. Tema aleasă, „Biserica lui Dumnezeu pentru lumea lui Dumnezeu”, reflectă dorința Arhiepiscopului Welby de a face în așa fel încât Biserica să își mute atenția de la problemele interne, care s-au dovedit divizatoare, la misiunea sa în lume. El a afirmat: „Mă rog pentru ca, inspirată de Duhul Sfânt, Conferința Lambeth să revigoreze Comuniunea cu viziunea și cu resursele capabile să transmită iubirea transformatoare a lui Isus Cristos la fiecare nivel al societății în toată lumea”.
Ca în 2008, Conferința Lambeth din 2020 va cuprinde diferite elemente: reculegere, studiu biblic, intervenții și discuții menite să întărească Comuniunea. Aceasta nu înseamnă în mod necesar că problemele controversate vor fi complet evitate. De fapt, Arhiepiscopul a afirmat că această conferinț㠄va fi un moment pentru a înfrunta punctele dureroase și preocupările” și „pentru a ne confrunta cu problemele în fața cărora se află Biserica și lumea”. Totuși, el a subliniat și necesitatea de a se asculta respectuos unii pe alții, de a aprofunda relațiile, de a se susține reciproc și de „a găsi modul de a merge împreună”.
Este evident că a reuni anglicanii din provinciile liberale, îndeosebi din lumea anglosaxonă, și anglicanii din provinciile mai conservatoare din Asia și din Africa mereu comportă riscul de a provoca tensiuni și diviziuni. Pentru că acesta era și riscul Reuniunii primaților din 2016, Arhiepiscopul a făcut în așa fel încât să existe un element spiritual catalizator, pentru a aplana posibile tensiuni: Jean Vanier se adresase primaților și le spălase picioarele, iar primații s-au rugat reuniți în jurul a două relicve, presupusul mâner al cârjei pastorale a Sfântului Grigore cel Mare și evangheliile Sfântului Augustin. În mod analog, o relicvă a Sfântului Thomas Becket va fi în centrul atenției Conferinței Lambeth din 2020. La 7 iulie 1220, relicvele Arhiepiscopului asasinat au fost mutate din cripta Catedralei din Canterbury la un sanctuar predispus în absidă (sanctuarul a fost distrus după aceea de comisarii regelui Henric al VIII-lea).
Pentru a celebra a 800-a aniversare a mutării, tunica însângerată purtată de Becket în momentul martiriului va fi împrumutată Catedralei din Canterbury de tezaurul Bazilicii „Santa Maria Maggiore”, unde a fost păstrată din secolul al XV-lea. Liturgia de seară pentru sărbătoarea mutării relicvelor va fi celebrată la 5 iulie și îi va reuni pe succesorii Episcopilor și demnitarilor care au participat la ceremonia din 1220, fie ei anglicani, catolici sau aparținând altei tradiții creștine. La 7 iulie, data exactă a aniversării sărbătorii, Cardinalul Vincent Gerard Nichols va celebra Liturghia în catedrală. Relicva va rămâne apoi la Canterbury ca fundament al rugăciunii în timpul Conferinței Lambeth și va întări speranța Arhiepiscopului Welby ca această conferință să fie centrată mai ales asupra mărturiei creștine în lume. (articol semnat de pr. Anthony Currer, oficial din Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, publicat în L’Osservatore Romano, și tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru InfoSapientia.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 219, Ultimul acces: 2021-04-23 05:16:16