Douasprezece monumente in memoria militarilor romani si 10.000 km de „misiuni pelerinaj” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Douăsprezece monumente în memoria militarilor români și 10.000 km de „misiuni pelerinaj”

[2020-01-23]
de Mihail Mere-Albe

Douăsprezece monumente amplasate în cimitire amenajate pe lângă foste lagăre și spitale speciale ale NKVD au fost inaugurate în memoria militarilor români în iunie 2019, pentru a marca Ziua Eroilor și în decembrie 2019, pentru a celebra Ziua Națională a României. Însumat „misiunile – pelerinaj” adună 10.000 de km parcurși de ambasadorul României în Federația Rusă, Vasile Soare.
Vasile Soare a menționat pentru Agerpres că în anii anteriori au fost inaugurate, după peste 70 de ani de la sfârșitul războiului, primele două cimitire pentru militarii români căzuți în bătăliile din Rusia, de la Stalingrad și Cotul Donului, la Rossoșka – Regiunea Volgograd, respectiv pentru cei care au murit în luptă în Caucaz, la Apșeronsk, în Ținutul Krasnodar.
„În 2019, ne-am concentrat mai mult pe cinstirea memoriei celor care au murit (…) și care sunt înhumați în zonele fostelor lagăre unde aceștia au fost deținuți în timpul războiului și după”.
Din cercetările efectuate, ambasadorul a spus că sunt circa 230.000 de militari români care au căzut prizonieri, din care circa 65.000-66.000 au murit în lagărele pentru prizonieri de război străini din Rusia.
„În ultimii ani, împreună cu Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, am făcut demersuri pentru căutarea și identificarea rămășițelor pământești ale celor care au fost înhumați în diverse cimitire de campanie, respectiv identificarea acelor rămășițe și reînhumarea lor în cele două noi cimitire”, a explicat ambasadorul român.
Pe lângă Pr. Ștefan Stanciu, cel care l-a însoțit pe ambasador în periplul său, la sfințirea monumentelor au participat și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Ruse.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 215, Ultimul acces: 2021-04-22 01:56:49