Inceputul anului, perioada de bilant si planificare. „Noi, crestinii, ne gandim la proiecte duhovnicesti”, spune Patriarhul Daniel - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Începutul anului, perioadă de bilanț și planificare. „Noi, creștinii, ne gândim la proiecte duhovnicești”, spune Patriarhul Daniel

[2021-01-01]
de Gheorghe Anghel

Patriarhul Daniel a explicat, în predica de la liturghie, că în perioada de început a anului civil se face, de regulă, bilanțul realizărilor din trecut și sunt trasate proiecte de viitor. În schimb, creștinii trebuie să aibă o abordare ușor diferită, a spus Patriarhul Daniel.
„Noi creștinii ne gândim la proiecte duhovnicești, dacă am fost mai buni sau mai răi decât de obicei în anul trecut și dacă avem dorința să ne îmbunătățim viața în anul nou în care am intrat”, a precizat Patriarhul României în cuvântul rostit la catedrală.
În acest context, Preafericirea Sa a urat tuturor „la mulți ani cu sănătate și mult spor duhovnicesc”.
Predica Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române a abordat trei subiecte principale:
Sărbătoarea Tăierii-Împrejur cea după trup a Domnului;
Personalitatea Sfântului Vasile cel Mare;
Noul an civil;
TĂIEREA-ÎMPREJUR
Tăierea împrejur era o procedură stipulată de legea veche, la opt zile de la naștere, moment în care i se atribuia și un nume pruncului. „A fost semnul legământului lui Avraam cu Dumnezeu. Dar apoi, întrucât poporul evreu s-a considerat poporul ales, descendent din Avraam, tăierea împrejur a devenit, în legea veche, semnul legământului lui Dumnezeu cu poporul ales”, a explicat Preafericirea Sa.
Patriarhul României a subliniat că numele Mântuitorului Iisus Hristos a fost cunoscut „mai înainte de a Se naște, prin hotărâre dumnezeiască”. El a reamintit momentul în care arhanghelul Gavriil i-a spus Fecioarei Maria c㠄pruncul pe care-L va naște se va numi Iisus, care în ebraică înseamnă Dumnezeu este mântuitor”, dar și de faptul că același arhanghel i-a spus Sfântului Iosif numele pruncului.
„Numele pruncului Iisus este stabilit de Dumnezeu pentru că în acest nume se cuprinde și vocația Sa, și anume El va fi Mântuitor, adică eliberator de păcat și de moarte, vindecător de păcat și de moarte. Pruncul Iisus primește un nume care a fost prestabilit. Mai târziu I se adaugă și numele de Mesia, care înseamnă unsul lui Dumnezeu. Când spunem Iisus Hristos, noi spunem Dumnezeu mântuitor și Unsul lui Dumnezeu”, a spus Patriarhul României.
Creștinii au învățat din tradiția iudaică să le atribuie nume copiilor, la opt zile de la naștere. În general, numele din tradiția iudaică erau teofore, adic㠄în numele pruncului era cuprins numele lui Dumnezeu sau referire la El”. În acest sens, Patriarhul a reamintit îndemnul Bisericii ca părinții să atribuie urmașilor nume de sfinți „pentru a avea rugători, ocrotitori și modele de viață sfântă pentru copiii lor”.
Creștere spirituală
Patriarhul a reiterat că este nevoie „nu numai de o creștere biologică a copiilor, adică să se dezvolte fizic, ci este nevoie și de o creștere spirituală”.
Această creștere duhovnicească se realizează prin educație. Ei trebuie de mici educați să iubească pe Dumnezeu, pe părinți, pe semeni și să-i ajute prin respectul pe care îl arată față de bineefăcători. Creșterea duhovnicească începe cu rugăciunea, de aceea ei trebuie să fie învățați să se roage, să primească și binecuvântarea Bisericii ca să crească și duhovnicește, nu doar trupește.
Creșterea duhovnicească adesea este și semnul unei maturizări a copilului din punct de vedere spiritual. Întreaga viața creștină trebuie să fie mai întâi o creștere spirituală și, mai apoi, una biologică.
Prefigurare a Botezului
Tăierea-împrejur cea după trup a fost o prefigurare a tăierii împrejur celei duhovnicești, adică a Botezului, a subliniat Patriarhul Daniel.
„Această tradiție era doar o pregătire a evreilor pentru Botez, pentru că tăierea împrejur după trup va fi completată, desăvârșită, prin Botezul cu Harul Duhului Sfânt. De aceea, la puține zile după tăierea împrejur, în 6 ianuarie, Biserica prăznuiește Botezul Domnului”.
„Această legătură a văzut o Sfântul Apostol Pavel, care spune că tăierea împrejur după trup nu mai are valoare deosebită, deoarece adevărata tăiere împrejur spirituală, este tăierea împrejur a inimii, adică îndepărtarea prin Botez a gândurilor și a simțămintelor contrare voii lui Dumnezeu”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2716, Ultimul acces: 2024-07-13 06:32:09