Papa Francisc: Rugaciunea de multumire - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Rugăciunea de mulțumire

[2021-01-01]
În ultima cateheză din 2020, din seria dedicată rugăciunii, Papa Francisc s-a oprit la rugăciunea de mulțumire, folosind ca text biblic vindecarea celor 10 leproși, relatată doar de Luca, în capitolul 17. După o scurtă evocare a episodului, Sfântul Părinte a spus: „din acel grup, numai unul, înainte de a merge la preoți, se întoarce pentru a-i mulțumi lui Isus și a-l lăuda pe Dumnezeu pentru harul primit. Numai unul, ceilalți nouă continuă drumul. Și Isus observă că acel om era un samaritean, un soi de ‘eretic’ pentru iudeii din acel timp.”

Citând din Catehismul Bisericii Catolice, Pontiful a subliniat c㠄‘fiecare eveniment și fiecare necesitate poate să devină motiv de mulțumire’. Rugăciunea de mulțumire începe mereu de aici: de la a ne recunoaște precedați de har. Am fost gândiți înainte ca să învățăm să gândim; am fost iubiți înainte ca să învățăm să iubim; am fost doriți înainte ca în inima noastră să apară o dorință. Dacă privim viața astfel, atunci acel ‘mulțumesc’ devine motivul conducător al zilelor noastre. De atâtea ori uităm chiar să spunem ‘mulțumesc’.” Revenind la leproși, a spus: „Cu siguranță toți erau fericiți pentru că au recăpătat sănătatea […]. Însă între ei este unul care la bucurie adaugă bucurie: în afară de vindecare, se bucură pentru întâlnirea pe care a avut-o cu Isus. Nu numai că este eliberat de rău, ci posedă acum și certitudinea că este iubit. Și acesta este un pas mare: a avea certitudinea de a fi iubit.”
Continuând pe linia conexiunii mulțumire-bucurie, Papa a recomandat cultivarea veseliei, precizând că diavolul „ne lasă mereu triști și singuri. Dacă suntem în Cristos, nici un păcat și nici o amenințare nu vor putea împiedica vreodată să continuăm cu bucurie drumul, împreună cu atâția însoțitori de drum.” Invitând la a mulțumi, a încheiat spunând: „dacă suntem purtători de recunoștință, atunci și lumea devine mai bună, eventual chiar și numai un pic, însă este ceea ce e suficient pentru a-i transmite un pic de speranță. Lumea are nevoie de speranță, iar cu recunoștința, cu această atitudine de a spune mulțumesc, noi transmitem un pic de speranță.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2105, Ultimul acces: 2024-04-26 06:18:23