Iosif Tamas: Consemnari jurnalistice despre Biserica Catolica din Romania. Vol. 1 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Iosif Tamaș: Consemnări jurnalistice despre Biserica Catolică din România. Vol. 1

[2021-01-16]
La Editura Sapientia din Iași a apărut recent cartea Et in Arcadia ego! : consemnări jurnalistice despre Biserica Catolică din România. Vol. 1. : Ziarul Opinia Iași: (1897-1915, 1926-1940), editată de dr. Iosif Tamaș. Cartea apare în colecția „Istoria Bisericii”, în formatul 17Ś24, are 384 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 35 lei. Redăm din prezentarea editorului.

Acum câțiva ani în urmă am început o cercetare de documentare care, ulterior, s-a dezvoltat într-un proiect de strângere și arhivare a articolelor din publicațiile vechi referitoare la Episcopia Romano-Catolică de Iași. Biserica este o realitate complexă, profund legată de viața noastră socială și astfel, pentru aprofundarea contextului socio-cultural și politico-religios al țării noastre, informațiile strict confesionale au fost completate și redimensionate. În acest context direcțiunea Editurii Sapientia a hotărât să publice rezultatele muncii noastre.
Lucrăm în domeniul discursului istoric, strict cronologic, fără să intervenim asupra textelor și fără să atragem atenția asupra raporturilor dintre teologie și credință, viața socială și politică, fără să facem distincții între planurile pastoral-canonic, didactic-cultural, social-caritativ, confesional-ecumenic. Când a fost cazul am intervenit cu o observație, de exemplu: (n.n., textul este însoțit de fotografie). Am păstrat cu sfințenie grafia vremurilor. Așa a apărut în titlu sintagma latină care ne poartă cu gândul la vremea străbunilor noștri dragi, care au trudit pe aceste meleaguri și că, implicit, … și noi am fost pe acolo! Ziarul Opinia își începe activitatea publicistică în ziua de joi, 1 mai 1897, și se prezintă cititorilor ca Ziar Conservator Cotidian, având să își schimbe denumirea în Ziar Politic Cotidian. De fapt, a fost o publicație de-a dreptul liberală și la această concluzie am ajuns parcurgând anii celui de-al doilea război mondial, când faptele josnice de violență antisemită s-au răsfrânt asupra conducerii evreiești a ziarului, cu sediul în str. Lăpușneanu, 37, pe atunci str. Gh. Mârzescu, nr. 17.
Am parcurs 76 de volume din ziarul Opinia, începând din 1897 până la sfârșitul anului 1915, când pe 31 decembrie, la rubrica INFORMAȚII, a fost anunțată moartea Înalt Prea Sf. Sale Arhiepiscopul catolic Nicolae Iosif Camilli. Am continuat cu perioada anilor 1926 până în 1940, când Opinia își întrerupe programul editorial, revenind după război în anul 1946. Perioada anilor 1916-1925 am acoperit-o ulterior, parcurgând ziarul Evenimentul de Iași. Biserica, în țara noastră, a fost mereu deschisă față de mijloacele de comunicare și le-a folosit în activitatea sa de evanghelizare și catehizare și s-a străduit să adapteze mărturia evanghelică și mesajul său la formele culturale și la mijloacele de comunicare oferite de momentul istoric al vremurilor. Astfel munca noastră capătă valoare subsidiară prin faptul că, fizic vorbind, Biserica noastră locală nu a putut arhiva tot materialul publicistic existent, cu referire la ea. Este foarte bine ca să ne oprim, din când în când, să privim ce-am lăsat posterității, ca eventual să îndreptăm cursul firesc al vieții în cazul în care ne-am abătut prea mult de la chip, furați de mirajul asemănării, de virtual.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 705, Ultimul acces: 2024-04-09 12:52:20