Poetul national Mihai Eminescu a fost comemorat la Putna - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Poetul național Mihai Eminescu a fost comemorat la Putna

[2021-01-16]
de Iulian Dumitrașcu

Poetul național Mihai Eminescu a fost comemorat vineri la Mănăstirea Putna, la 171 de ani de la nașterea sa și de Ziua Culturii Naționale.
În biserica voievodală a fost oficiată de la ora 13:00 o slujbă de pomenire de clericii așezământului monastic, urmată de depunerea coroanelor de flori.
În continuare, Silvia Mleșniță și Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” – Vicovu de Sus au susține un recital de cântece și poezii intitulat „Dor de Eminescu”.
Momentul artistic a fost încununat de cuvântul Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, care a amintit că anul acesta, în 15 august, se vor împlini 150 de ani de la prima serbare a românilor de pretutindeni organizată de Mihai Eminescu la Putna.
El a precizat că în timpul unei discuții cu Doamna Consul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, s-a ivit ideea de a reface drumul lui Eminescu către Putna din 1871, pentru care ar trebui redeschis punctul de frontieră Vicov – Crasna.
„Sunt multe gânduri și multe doruri ale noastre. Ieri, la pomenirea Sfântului Vasile cel Mare pe calendarul neîndreptat, i-am vizitat pe frații români din Bucovina, partea ucraineană. Am fost la Storojineț, la Crasna și la Voloca”.
„Într-o discuție cu Excelența Sa Doamna Irina – Loredana Stănculescu, Consulul General a României la Cernăuți, a apărut ideea să refacem drumul parcurs în 1871 de Eminescu spre Putna. Știm că a plecat de la Cernăuți, a trecut pe la Storojineț, a dormit la Crasna, unde a adulmecat mirosul de cozonaci pe care îl făceau mătușile din Crasna pentru Serbarea de la Putna, iar de acolo s-a îndreptat și a ajuns, pe la Vicov, la Putna”.
„Am propus Doamnei Consul ca până atunci poate se va redeschide punctul de frontieră de la Vicov – Crasna în partea cealaltă”.
Mihai Eminescu a fost inițiatorul organizării Primei serbări a românilor de pretutindeni, care a avut loc la Mănăstirea Putna în 15 august 1871. În amintirea acestui eveniment, în anul 1926, membrii societății Arboroasa a studenților români din Cernăuți au organizat o altă serbare la Putna și au adus bustul poetului realizat de Oscar Han.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 681, Ultimul acces: 2024-04-15 15:02:12