SRUC Iasi 2021, a cincea zi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

SRUC Iași 2021, a cincea zi

[2021-01-23]
„Ca toți să fie una”. Această chemare și dorință a lui Isus i-a provocat la rugăciune pe toți cei prezenți la celebrarea care a avut loc în biserica „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Iași vineri, 22 ianuarie 2021. Ora de rugăciune a fost prezidată de pr. dr. Iosif Antili, vicar episcopal pentru secțiunea cultură și ecumenism, fiind înconjurat la altar de către pr. dr. Romeo Neculai, vicar judecătoresc, părintele paroh Petru Sescu, și de părinții vicari Valerică Ciobanu și Andrei Gherghel. Lor li s-au unit în cânt și rugăciune credincioșii comunități, credincioși și persoane consacrate din alte comunități, precum și câțiva creștini din Biserica soră Ortodoxă, care au venit plini de speranță la această oră de rugăciune.

Cântecul de la intrare „Lumea-ntreagă să se înfrățeasc㔠le-a dăruit tuturor, încă de la începutul celebrării, speranța că putem fi uniți cu toții sub același cap, și anume Isus Cristos. Conștienți că păcatele noastre de învrăjbire, neunire și ignoranță sunt dese, în cadrul actului penitențial fiecare i-a cerut iertare lui Dumnezeu, mulțumindu-i în același timp pentru că, în ciuda acestor greșeli ale noastre, el ne susține mereu și nu încetează niciodată să ne numească copiii Săi. Cuvântul de învățătură a fost susținut de pr. Romeo Neculai, în care a subliniat încă de la început un lucru esențial în aceast㠄munc㔠în vederea unității, și anume să nu ne credem superiori celor de lângă noi. Fiecare este bun și eficient în modul lui de a fi, dar dacă vom „predica” de pe o treaptă superioară celorlalți, nu vom ajunge niciodată să fim „o singură turmă și un singur păstor”. Mai mult decât atât, dacă vom reuși să ne unim în rugăciune pentru un scop comun, indiferent de religie sau confesiune încetul cu încetul ne vom apropia de mesajul autentic al evangheliei.
După predică a urmat mărturisirea Crezului, rugăciunea universală, stropirea cu apă sfințită și recitarea rugăciunii „Tatăl nostru”. În cele din urmă toți și-au oferit simbolic semnul iubirii frățești, printr-o plecăciune a capului, după care au cântat, în semn de mulțumire și de iubire frățească, „Ce bine e când frații”. Înainte de binecuvântarea finală, pr. Sescu, după ce a mulțumit preoților invitați și credincioșilor pentru participare, a subliniat că nu trebuie să ne pierdem speranța pentru faptul că numărul participanților nu mai este la fel de mare ca în anii precedenți. Dumnezeu poate să realizeze lucruri minunate și prin intermediul unui număr mai mic de credincioși. Drept dovadă, a prezentat exemplul judecătorului Ghedeon din Vechiul Testament care, neîncrezător că va putea elibera poporul, îi cere Domnului mai multe semne și apoi convoacă poporul la luptă. Adunați în număr de 10.000, Domnul îi cere să îi trimită acasă pe cei fricoși și pe cei care au băut apa „într-un anumit fel”. Au rămas doar 300 cu care a eliberat poporul pentru ca victoria să fie atribuită lui Dumnezeu, pentru care nimic nu este imposibil.
Toți cei prezenți la această celebrare ecumenică au plecat la casele lor edificați de minunățiile pe care le-ar putea avea împreună, dacă ar fi capabili să renunțe la ei înșiși, pentru cei de lângă ei, iar în felul acesta să ducă la bun sfârșit testamentul lăsat de Isus, „ca toți să fie una”. (pr. Andrei Gherghel pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 673, Ultimul acces: 2024-04-11 02:48:31