PF Daniel: Sfintii Trei Ierarhi au aparat comuniunea Bisericii pe baza dreptei credinte si a sfintei vietuiri - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PF Daniel: Sfinții Trei Ierarhi au apărat comuniunea Bisericii pe baza dreptei credințe și a sfintei viețuiri

[2021-01-30]
de Ștefana Totorcea

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi este o zi a unității de credință și de viață în Biserică, a afirmat Patriarhul Daniel în omilia rostită sâmbătă la Paraclisul Istoric al Reședinței Patriarhale. „Dragostea lor față de Biserică este și dragostea lor față de a păstra comuniunea Bisericii pe baza dreptei credințe și a sfintei viețuiri a ortodocșilor”, a spus el.
Cei trei mari ierarhi au gândit, au viețuit și acționat în unitate, apărând totodată și unitatea de credință a ortodocșilor în fața dezbinărilor propuse de erezii.
Patriarhul României a explicat principalul adevăr apărat de aceștia: „Persoanele Sfintei Treimi sunt de o ființă, adică este aceeași dumnezeire, de o slavă, de o putere, deci sunt egale între ele și nedespărțite”.
„Deci Sfinții Trei Ierarhi au fost apărători ai dogmei Sfintei Treimi, ai învățăturii ortodoxe privind Persoanele Sfintei Treimi, Care, deși sunt diferite, sunt unite prin faptul că Ființa dumnezeiască se află în Dumnezeu Tatăl, Care naște veșnic pe Fiul și Care purcede veșnic pe Duhul Sfânt.
Cele trei Persoane al Sfintei Treimi au același izvor de viață, Persoana Tatălui, și în același timp aceeași dumnezeire și același har care se manifestă în relația cu lumea creată, aceeași iubire sfântă, aceeași lumină necreată și netrecătoare, care se numește harul Preasfintei Treimi.”
Aceștia au apărat învățătura de credință realizând o vastă sinteză între cultura vremii lor și profunda cunoaștere a Sfintei Scripturi și a Tradiției Apostolice, a explicat părintele patriarh.
„Cunoșteau toată cultura greco-romană, dar mai ales filosofia greacă și au folosit selectiv și cu discernământ, deci cu măsură, toată cultura greacă din timpul lor spre a propovădui Evanghelia lui Hristos.”
Sf. Grigorie Teologul „a și reușit, atunci când a vorbit despre taina Sfintei Treimi, să exprime în limbajul filosofic al vremii lui credința în taina Sfintei Treimi, apărând Sfânta Treime atât în fața celor care negau dumnezeirea Fiului și a Duhului Sfânt, cât și a celor care despărțeau Persoanele Sfintei Treimi și ajungeau la un fel de politeism, adică trei dumnezei separați”, a spus Patriarhul Daniel.
„Această cultură a lor profană subordonată Revelației, adică descoperirii dumnezeiești din Sfânta Scriptură și din Sfânta Tradiție Apostolică, i-a ajutat să fie misionari.”
Patriarhul a mai spus că modelul lor este valabil pentru teologii ortodocși din orice vreme, care au nevoie să fie buni cunoscători ai credinței ortodoxe, dar și ai culturii contemporane – cu condiția ca cea din urmă să fie cercetată cu discernământ critic, după sfatul Sfântului Vasile cel Mare, care asemăna aceasta cu felul în care albinele culeg din flori numai ceea ce este bun.
„Ne rugăm Sfinților Trei Ierarhi să ocrotească toate școlile de teologie ortodoxă, pe toți profesorii, studenții și elevii, și să dăruiască înțelepciunea, lumina și zelul misionar al Sfinților Trei Ierarhi, spre slava Preasfintei Treimi, spre binele Bisericii și spre mântuirea oamenilor”, a încheiat Părintele Patriarh Daniel.
Patriarhul Daniel: Sfinții Trei Ierarhi erau…
înzestrați cu „o bogată cultură teologică și profană”, care „i-a ajutat să fie misionari” ai Bisericii
apărători ai învățăturii ortodoxe
învățători: „Ei au devenit normativi, au devenit dreptare ale credinței ortodoxe.”
apărători ai vieții creștine curate: „Ei cheamă la pocăință și la viață sfântă nu doar prin scrierile lor, ci și prin viețuirea lor. Înainte de a deveni ierarhi au stat în pustie, în singurătate, au postit mult, s-au rugat mult, s-au nevoit mult”, a afirmat în omilia sa de sâmbătă Patriarhul Daniel.
propovăduitori ai milosteniei: „Sfântul Vasile cel Mare a arătat prin exemple concrete că (…) Evanghelia lui Hristos cere din partea noastră și fapte, nu doar cuvinte frumoase.” El a înființat prima instituție social-filantropică a Bisericii: Vasiliada.
iubitori ai bunei rânduieli în Biserică: severitatea Sfântului Vasile cel Mare „era iubire față de Biserică, pentru că Dumnezeu este Dumnezeul orânduielii, nu al neorânduielii, al dezordinii, al confuziei și al relativismului, ci Dumnezeul dreptății și al călăuzirii oamenilor pe calea mântuirii”, a spus părintele patriarh.
Ziceri ale Sfinților Trei Ierarhi
Sf. Ioan Gură de Aur: Trebuie să cinstim nu numai pe Hristos din Sfântul Potir, ci și pe Hristos din semenii noștri care se află în nevoi, în suferințe.
Sf. Vasile cel Mare: Tinerii trebuie să fie ca niște albine care merg din floare în floare și aleg din fiecare doar ce este folositor pentru.
Sf. Grigorie Teologul:Săracii sunt portarii Împărăției Cerurilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 450, Ultimul acces: 2024-04-15 00:11:26