Papa a dat cadou capilor Curiei o carte din sec. al XVII-lea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa a dat cadou capilor Curiei o carte din sec. al XVII-lea

[2021-02-19]
Papa Francisc a oferit fiecărui membru al Curiei Romane o carte pe care să o includă în lectura lor spirituală pentru reculegerea din Postul Mare din acest an. Cartea a fost scrisă de un călugăr cistercian anonim, în secolul al XVII-lea, și este intitulat㠄Abbi a cuore il Signore”, care înseamn㠄Păstrează-l pe Domnul în inima ta”. A fost scrisă inițial pentru a-i ajuta pe călugării din mănăstirea italiană San Bartolo să crească în viețile lor spirituale. Prima ediție a fost publicată în limba italiană în noiembrie 2020 de Edizioni San Paolo, sub forma unei cărți de 320 de pagini.

Părintele Daniele Libanori SJ a editat textul, care conține meditații spirituale, inclusiv o expunere despre vicii. În introducere iezuitul scrie despre carte că poate fi utilă în „cucerirea sinelui și avansarea mai rapidă către Dumnezeu”. În text, „Maestrul de la San Bartolo” scria: „Cu cât ne simțim mai slabi, cu atât suntem mai predispuși să ne ascundem fragilitatea. Și în timp creștem în convingerea că suntem cu adevărat așa cum ne imaginăm sau așa cum ne dorim. Așadar, dacă suntem slabi, încercăm să ascundem slăbiciunea pozând drept puternici: suntem ca acele animale care, fiind mici, își umflă părul pentru a părea mai mari și mai amenințătoare, în încercarea adesea inutilă de a intimida adversarul. […] În multe feluri: cu forță, artă și viclenie ne străduim să nu dăm înfrângerii și rușinii sărmana noastră umanitate. Dar dacă acceptăm cu smerenie să ne prezentăm Lui în starea noastră de creaturi sărmane, Domnul ni se va manifesta drept un tată care nu judecă, ci ne ajută cu puterea Lui…”
„Dumnezeu te va întâlni acolo unde umanitatea ta a coborât toate treptele slăbiciunii și unde ai ajuns la conștientizarea limitării tale. Dacă nu alegi calea smereniei, viața te va duce acolo unde nu ți-ai dori, deoarece, după cum ne învață Domnul, numai cei care își trăiesc slăbiciunea cu smerenie vor fi înălțați.” Papa Francisc le-a cerut anul acesta membrilor Curiei Romane să își rezolve individual reculegerea pentru Postul Mare, în perioada 21-26 februarie, situație justificată de pandemia actuală. Toate evenimentele papale vor fi anulate în acea săptămână. O scrisoare a Papei Francisc adresată Arhiepiscopului Edgar Peńa Parra, substitut pentru afacerile generale în Secretariatului de Stat, a fost inclusă în fiecare carte. „Anul acesta nu vom avea harul de a putea conta pe un predicator pentru exercițiile spirituale”, a scris Papa. „Și eu mă voi alătura tuturor făcând exercițiile aici. Pentru a exprima această unire, m-am gândit să trimit această carte fiecăruia: ‘Păstrează-l pe Domnul în inima ta’. Sunt sigur că ne va ajuta pe toți în viața spirituală. Unit în rugăciune unul pentru celălalt, cu fraternitate, Francisc.”
Papa petrece de obicei cinci zile în reculegere în Postul Mare, împreună cu membrii Curiei Romane. În ultimii șapte ani, reculegerea a avut loc într-o casă dedicată pentru așa ceva în orașul Ariccia, din sud-estul Romei. În 2020 Papa nu a putut participa din cauza unei răceli. Astfel, anul trecut a participat la reculegerea pentru Postul Mare „de acasă”, urmând exercițiile spirituale și reflecțiile de la reședința sa din Vatican, Casa Santa Marta. Practica Papilor de a participa la o reculegere cu capii dicasterelor din Vatican în Postul Mare a început în urmă cu aproximativ 90 de ani, sub Papa Pius al XI-lea. Exercițiile spirituale s-au desfășurat în Vatican, dar începând cu Postul Mare 2014, Papa Francisc a ales să organizeze momentul în afara Romei.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 471, Ultimul acces: 2024-06-13 08:47:18