Cardinalul Koch il felicita pe noul Patriarh ortodox sarb pentru alegere - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Koch îl felicită pe noul Patriarh ortodox sârb pentru alegere

[2021-02-19]
Cardinalul Kurt Koch
Cardinalul responsabil cu ecumenismul l-a felicitat vineri pe noul lider al Bisericii Ortodoxe Sârbe pentru alegerea sa și a spus că speră ca relațiile cu Biserica Catolic㠄să continue să crească”. Într-un mesaj din 19 februarie, Cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, l-a felicitat pe Mitropolitul Porfirije după ce a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe. Liderul ortodox de 59 de ani a fost ales pe 18 februarie, în timpul unei adunări a Episcopilor la Templul Sf. Sava din capitala sârbă, Belgrad. Mons. Koch a scris: „Aflând cu bucurie despre recenta alegere și înscăunare ca Patriarh al Serbiei, transmit cele mai calde felicitări, asigurând de apropierea mea spirituală pe Sfinția Voastră și pe Biserica Ortodoxă Sârbă încredințată îngrijirii Dvs pastorale. Este rugăciunea mea fierbinte ca Duhul Sfânt să vă dea toate darurile pentru binele spiritual al credincioșilor turmei Dvs și pentru mărturia comună despre Evanghelie dată de ortodocși și de catolici, ‘ca lumea să cread㒠(Ioan 17,21).”

Mesajul continuă: „Îl rog pe Domnul în mod special să sprijine cooperarea noastră, care a fost deja atât de rodnică cu venerabilii dumneavoastră predecesori, să continue să crească și să ne consolideze angajamentul de a încuraja relațiile dintre Bisericile noastre”. Serbia are o populație de aproape șapte milioane de oameni, dintre care aproximativ 85% aparțin Bisericii Ortodoxe Sârbe. În timp ce Biserica își are sediul în Serbia, majoritatea populațiilor din Muntenegru și Republica Srpska, una dintre cele două entități din Bosnia și Herțegovina, sunt, de asemenea, ortodoxe sârbe. Biserica are în jur de 12 milioane de membri în întreaga lume. Noul Patriarh a ocupat anterior funcția de Mitropolit de Zagreb, Croația și de Ljubljana, Slovenia, din 2014 până în 2021. Înainte a fost capelan al armatei sârbe. Conform rapoartelor mass-media, el are o relație bună cu președintele sârb Aleksandar Vuèiæ. Alegerea sa vine la trei luni de la moartea Patriarhului anterior, Irinej. Predecesorul PF Porfirije, care a condus Biserica din 2010, a murit la vârsta de 90 de ani, după ce s-a infectat cu Covid-19.
Alegerea noului Patriarh a avut loc în două etape. În prima, constând într-un scrutin al Episcopilor, el ar fi câștigat cel mai mare număr de voturi. În a doua, numele lui și numele celorlalți doi candidați principali au fost așezați în plicuri care au fost apoi puse într-un exemplar al Evangheliei. Numele lui Porfirije a fost extras de un călugăr senior într-un proces considerat a fi ghidat de Duhul Sfânt. Nici un Papă nu a vizitat Serbia, dar alegerile sporesc speranțele la Roma că Papa Francisc va putea fi într-o zi invitat în țară, unde aproximativ 5% din populație este catolică. În timpul unei vizite în Serbia în 2018, Cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, a spus că o vizită papală ar putea avea loc doar „în condițiile potrivite și atunci când toată lumea este de acord”. Episcopul Georg Bätzing, președintele Conferinței Episcopilor Germani a trimis de asemenea un mesaj de felicitare noului Patriarh. „Așteptăm cu nerăbdare un nou schimb ecumenic și suntem siguri că veți contribui la promovarea acestui dialog”, a scris Mons. Bätzing. În mesajul adresat Patriarhului, Mons. Koch a spus: „Am încredere că vom putea continua să lucrăm împreună în diferite domenii ale vieții ecleziale și culturale, conștientizând că scopul final al dialogului este îndeplinirea aspirației cruciale a Isuse Cristos, Domnul nostru, respectiv comuniunea deplină a tuturor ucenicilor Săi”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 476, Ultimul acces: 2024-06-19 09:09:09