Francesco Gioia: Sfantul Francisc, frate al tuturor si a toate. Profil uman si spiritual - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Francesco Gioia: Sfântul Francisc, frate al tuturor și a toate. Profil uman și spiritual

[2021-02-18]
La Editura Sapientia din Iași a apărut recent cartea: Sfântul Francisc, frate al tuturor și a toate. Profil uman și spiritual, scrisă de Francesco Gioia și tradusă în limba română de Iulian Ghiurca. Cartea apare în colecția „Spiritualitate”, în formatul 14Ś20, are 255 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Francisc și frații săi au schimbat fața Bisericii în acea întorsură delicată a istoriei pe care a constituit-o secolul al XIII-lea. Sfântul din Assisi a fost un om excepțional, fără îndoială, care i-a fascinat pe cei care l-au întâlnit. Cartea Arhiepiscopului Francesco Gioia se remarcă în primul rând pentru seriozitatea cercetării: miile de referințe care însoțesc aparatul notelor mărturisesc cu ce meticulozitate a condus propria cercetare, dusă înainte prin continuitate și constanță, chiar printre îndatoriri de mare responsabilitate, pe care nu este greu să ni le imaginăm dificile. O carte de acest gen nu se improvizează, nu se alcătuiește în decurs de câteva săptămâni!
Desigur, el s-a putut bucura și de truda altora: studiile franciscane au făcut progrese enorme în ultimii treizeci de ani, mai ales în Italia, înfruntând sub diferite perspective, deseori cu o metodă critică perspicace și riguroasă, relația lui Francisc cu creaturile. Mă gândesc, de exemplu, fără ca prin aceasta să intenționez să-i nedreptățesc pe mulți alții, la volumul pe care Alfonso Marini l-a dedicat relației lui Francisc cu creația și cu animalele. Totuși, lucrarea prezentă se deosebește prin deplinătatea și vastitatea cercetării, restituind un cadru organic ce cuprinde, în complexitatea sa, raportul Sfântului cu toate creaturile, pe care Francisc le invita continuu la lauda lui Dumnezeu.
Din aceasta derivă și marea utilitate a acestei cărți, care pune la dispoziția unui cerc vast de cititori o masă enormă de informații. Chiar și publicul nespecialist intră imediat în contact direct cu sursele, percepându-le caracterul nemijlocit, intensitatea și puterea expresivă, ajutat astfel să transpună și mesajul: cititorul va putea, așadar, nu doar să avanseze în cunoașterea Sfântului din Assisi, ci să pătrundă mai profund în experiența sa spirituală, și să-i asimileze, poate, idealul și convingerile. De aceea, îmi doresc ca truda Mons. Gioia să fie răsplătită în mod abundent, nu doar printr-o răspândire adecvată a acestei ultime sale opere, ci și de roadele spirituale pe care ea le va putea produce în sufletul celor care o vor citi. (prezentare semnată de Felice Accrocca)
Cartea poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii): prin poștă: Librăria „Sapientia”, Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași; prin e-mail: sapientia@itrc.ro; prin telefon: 0754-826-814; online: www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro; direct din Librăria „Sapientia” din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași); sau la librăriile catolice partenere.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 467, Ultimul acces: 2024-06-19 02:21:56