La Manastirea Antim poate fi admirata expozitia Inchinare Sfintei Cruci, „un loc in care intalnim verticalitatea” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

La Mănăstirea Antim poate fi admirată expoziția Închinare Sfintei Cruci, „un loc în care întâlnim verticalitatea”

[2021-12-20]
de Iulian Dumitrașcu

Cea de-a patra ediție a expoziției „Închinare Sfintei Cruci” a fost prezentată sâmbătă în muzeul Mănăstirii Antim din Capitală.
Expoziția cuprinde lucrări realizate de studenții și masteranzii de la specializarea Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din București, sub îndrumarea Prof. Mihaela Palade.
Invitații evenimentului au fost Elena Murariu, pictor restaurator, și Pr. Lect. Aurel Mihai de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.
„Mă bucur că cei tineri care pășesc în domeniul artei care se specializează pe această cale sunt alături cu cei vârstnici. Mă bucur că ne adunăm aici fețe bisericești, oameni din laicat să spunem așa și împreună putem să ne bucurăm de aceste exponate care unele aparțin artei mici aș putea să zicem, ale artei care pornește de la firul ierbii”, a declarat Elena Murariu la Trinitas TV.
Pr. Aurel Mihai a vorbit despre mesajul pe care îl transmite tema de anul acesta, „Rugile comândului, crucile pământului”.
„Mi s-a părut extrem de interesant și de inspirat totodată și subtitlul aceste manifestări. Nu este vorba despre un joc de cuvinte, ci este vorba despre starea de trezvie a omului care întotdeauna răspunde îndemnului Mântuitorului, care spune să priveghem și să ne rugăm pentru ca astfel viața de după această viață să fie o continuare firească a ceea ce se întâmplă aici pe pământ”.
Prof. Mihaela Palade, coordonatorul autorilor operelor expuse, a explicat că expoziția face trimitere către trei mari etape din viața omului
„Expoziția este o mărturisire a respectului și mai ales a dragostei față de cei care au plecat la Domnul, care au adormit, care nu au murit, motiv pentru care bazându-ne și pe aceste trei încăperi pe care le avem la muzeul Mănăstirii Antim și mai ales gândindu-ne la ceea ce înseamnă viața omului, am conceput această expoziție conform celor trei etape”.
„Perioada intrauterină a omului, în care absolut totul este pe o formă circulară; această formă a îmbrățișării, a pântecelui mamei în care copilul se simte foarte bine”.
„A doua încăpere este firul vieții cu zile bune, negre, nopți albe”.
„Ultima încăpere este cea a celei de a treia etape. Este momentul în care ceilalți s-au dus pe lumea cealaltă, se odihnesc în acest loc de odihnă care este cimitir și nu necropolă și pe care noi îi respectăm și îi iubim, raportându-ne mai ales la ceea ce înseamnă Sfânta Cruce care veghează fiecare mormânt în parte. În a treia încăpere, sunt prezente exponate care sunt verticale, și anume sfintele cruci. Este un loc în care întâlnim verticalitatea, pentru că de fapt acesta este mesajul crucii, de a ne duce către Dumnezeu”, a explicat Mihaela Palade.
În partea de final a evenimentului, mai mulți membri ai Grupului Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale au interpretat colinde.
Expoziția poate fi vizitată până în 8 ianuarie 2022.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 512, Ultimul acces: 2025-04-14 12:39:57