In urma cu 70 de ani, de Craciun, trecea in vesnicie Pr. Gherasim Iscu, marturisitor propus pentru canonizare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

În urmă cu 70 de ani, de Crăciun, trecea în veșnicie Pr. Gherasim Iscu, mărturisitor propus pentru canonizare

[2021-12-25]
de Iulian Dumitrașcu

În ziua de Crăciun a anului 1951 a trecut la cele veșnice Părintele Gherasim Iscu, unul dintre mărturisitorii care au suferit în timpul regimului comunist ateu.
În anul 2021, la 70 de ani distanță, a fost inclus în propunerile de canonizări pentru anul 2025.
În 2025, Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie, ocazie cu care vor fi canonizați 12 preoți și călugări.
Arhimandritul Gherasim Iscu, Starețul Mănăstirii Tismana, a fost un apropiat al celor care au luptat în mod efectiv împotriva regimului comunist, care a dorit să distrugă credința din inima românilor.
Actuala stareță a Mănăstirii Tismana, Maica Antonia, a relatat, printre altele, modul minunat în care s-a despărțit de lumea aceasta părintele propus spre canonizare.
Părintele Gherasim Iscu
Părintele Gherasim Iscu a văzut lumina zilei în comuna Poduri, județul Bacău, în ziua de 21 ianuarie a anului 1912. A fost primit de la vârsta de 12 ani ca frate începător la Mănăstirea Bogdana. A studiat la Seminarul monahal de la Mănăstirea Neamț și la cel de la Cernica. A aboslvit Facultatea de Teologie din București.
Se pare că ar mai fi făcut încă trei facultăți și cunoștea șapte limbi străine.
A fost tuns în monahism la Tismana, a ajuns stareț la Mănăstirea Arnota la vârsta de numai 25 de ani, apoi a fost trimis în misiune în Transnistria. La revenire a devenit starețul Tismanei într-o vreme tulbure. A preluat mănăstirea după ce aceasta fusese folosită ca lagăr pentru prizonierii legionari și a trecut printr-un incendiu grav în 1942.
În 26 septembrie 1948 a fost arestat. A fost dus inițial la Craiova, apoi au urmat Aiud, Pitești, Gherla și Canalul Poarta Albă. După lungi suferințe purtate cu demnitate, s-a îmbolnăvit și a fost dus la Sanatoriul din Târgu-Ocna. A trecut la cele veșnice în data de 25 decembrie 1951.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 511, Ultimul acces: 2025-04-18 03:05:54