Cele mai interesante 21 de subiecte citite pe Basilica.ro de-a lungul anului 2021 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cele mai interesante 21 de subiecte citite pe Basilica.ro de-a lungul anului 2021

[2022-01-02]
de Sorin Ionițe

Așa cum v-am obișnuit, la încheierea anului vă readucem în atenție cele mai citite știri de pe Basilica.ro. Din miile de titluri pe care vi le-am propus în 2021, am selectat 21 de subiecte care, prin impactul pe care l-au avut, s-au dovedit a fi cele mai interesante.
Mulțumirile noastre merg către public, dar și către colaboratorii din Centrul de Presă Basilica, din centrele eparhiale și către toți cei care au susținut proiectele Agenției de știri Basilica de-a lungul timpului.
Cele mai interesante 21 de subiecte din 2021
1. Cel mai greu caz întâlnit de Părintele Dan Damaschin în satele ieșene a întristat întreaga țară în luna februarie și a mobilizat ulterior numeroși oameni de bine în ajutorarea unei familii aflată într-o situație deosebit de gravă.
„Am cântărit îndelung dacă se cuvine sau nu să vorbesc despre Veronica. De ce? Pentru că este de departe cel mai greu caz din ultima vreme. Pentru că atâta durere a năvălit în inima mea, văzând că timp de 7 ani de boală, în care au mai și venit pe lume vreo 3 copii, nu s-a găsit om să o ajute și s-o scape, atunci când se putea, de o așa nenorocire”, spunea Pr. Dan. Vezi integral.
Sursă foto: Dan Damaschin / Facebook
2. Scriitorul Paul Kingsnorth s-a botezat ortodox la mănăstirea românească din Irlanda. Gândurile împărtășite după eveniment pentru cititorii Basilica.ro au avut un impact uriaș. Vezi interviul integral.
Foto credit: Pr. Tudor Ghiță
3. Primele trei nume propuse pentru canonizare în 2025 au fost dezvăluite de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul la începutul lunii martie: Preotul Dumitru Stăniloae și Arhimandriții Cleopa Ilie și Gherasim Iscu. Vezi detalii aici.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
4. Un impact semnificativ a avut în martie și interviul Basilica.ro cu Pedro Faidiga Passos, un brazilian convertit la Ortodoxie și stabilit în România. Citește integral.
Foto credit: Arhiva personală a lui Pedro Faidiga Passos
5. „În Marea Britanie, preoții lucrează în IT, construcții, inginerie, livrări, depozite. Eu am lucrat ca ospătar, ca infirmier în asistență socială privată, în construcții, în administrație, în traduceri, iar în prezent lucrez în livrări”, a mărturisit Părintele Andrei Dosoftei, preot în Scoția. Articolul realizat de Basilica.ro pe baza unui interviu pe care l-a oferit pentru TVR a avut public numeros.
Foto: arhiva personală a Pr. Andrei Dosoftei
6. Tot în luna martie, cititorii Basilica.ro au urmărit cu interes cazul Andreei Iordăchescu, fiica preotului din Miroslava, (Iași) care a suferit un accident grav. Unul dintre cele mai citite articole a fost anunțul că fata, în vârstă de 19 ani, a ieșit din comă.
7. În data de 8 martie 2021, pe Basilica.ro a apărut primul și singurul interviu oferit de fratele Andrei Ciopec de la plecarea sa în mănăstire (până la data publicării).
8. Un alt interviu despre viața preoților români în diaspora a avut un impact semnificativ: Mitropolitul Iosif a subliniat câteva dintre criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un preot în diaspora: „Să ai permis de conducere, să fii foarte mobil, să ai o preoteasă înțelegătoare”. Citește integral.
9. În mai, în cimitirul orășenesc din Bayreuth, Germania, au fost descoperite mormintele a 78 de ostași români care și-au dat viața în Primul Război Mondial, în anii 1917 și 1918. Știrea a avut un impact semnificativ.
Foto credit: Mitropolia Germaniei
10. Decesul fulgerător al unui preot în vârstă de 34 de ani din Mureș a întristat publicul nostru în luna iunie. Vezi detalii aici.
11. Știrea că o basarabeancă și-a donat averea spre a se construi o biserică în care să fie înălțate rugi pentru unitatea de neam a fost foarte apreciată de cititorii Basilica.ro.
Sursă foto: Facebook / Episcopia de Bălți
12. Preoteasa Petronela Bărăscu și-a exprimat, gândurile pe care le are la doi ani de la moartea soțului: „Părintele a plecat, dar prin rugăciune înnodăm firul iubirii, până când ne vom îmbrățișa în Veșnicie”. Citește integral.
Sursă foto: Facebook / Petronela Bărăscu
13. Încă un interviu despre viața preoților români peste hotare a stârnit interes mare din partea cititorilor Basilica.ro. Cel în care Episcopul Siluan vorbește despre preoteasa ortodoxă care „se găsește într-o situație cu totul aparte, mai ales într-o țară tradițional catolică precum Italia, pentru că, în mentalitatea socială de aici nu există nici termenul, nici identitatea, nici statutul de preoteasă”. Citește interviul.
14. O studentă admisă după o promisiune făcută lui Dumnezeu a donat 3.000 de lei Centrului de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Știrea a fost foarte apreciată de public.
Foto credit: Centrul de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor
15. Anca Maxim, farmacistă și preoteasă: Încrederea în Dumnezeu nu exclude încrederea în tratament. Vezi integral aici.
Foto credit: Arhiva personală Anca Maxim
16. Cuvintele cunoscutului prezentator Dan Negru despre „prietena” sa – Sfânta Parascheva de la Iași au fost extrem de apreciate. Vezi articolul realizat pe baza unui interviu marca Doxologia.
Sursă foto: Doxologia
17. Visuri la cheie: O casă pentru un tânăr convins de Parohul din Dăeni să revină în țară, alături de frații lui. Vezi articolul.
18. Vestea că Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei a decedat, la vârsta de 53 de ani a zguduit Biserica Ortodoxă Română în 21 octombrie 2021.
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
19. La scurt timp, a venit și anunțul trist că Monahul român Gherasim Mariș din Athos a fost chemat la Domnul, având vârsta de numai 42 de ani.
20. Un impact mare a avut și predica rostită de Patriarhul României de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou. PF Daniel a vorbit despre libertate responsabilă în pandemie. Vezi aici.
21. Știrea că Mitropolitul Teofan s-a îmbrăcat în combinezon și a vizitat pacienții aflați la terapie intensivă în Spitalul „Sf. Parascheva” din Iași a avut un impact foarte mare în noiembrie 2021.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1385, Ultimul acces: 2024-04-20 02:06:32