Sinuciderea asistata legalizata in Austria in ciuda opozitiei Bisericii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sinuciderea asistată legalizată în Austria în ciuda opoziției Bisericii

[2022-01-05]
04.01.2022, Viena (Catholica) - Anul Nou a început în Austria cu o ofertă privind sinuciderea asistată, adresată acelor adulți despre care se consideră că suferă prea mult rămânând în viață. Autoritățile spun că practica este strict reglementată. Sinuciderea asistată va fi limitată la adulții în stadiu terminal sau la cei cu o afecțiune permanentă epuizantă. Conform legii, copiii minori și persoanele care suferă de probleme de sănătate mintală nu pot avea acces la această opțiune. Cei care doresc să se sinucidă vor trebui să se consulte cu doi medici despre cazul lor. În funcție de starea lor, pacienții trebuie să aștepte între două și 12 săptămâni pentru a reflecta asupra deciziei lor înainte de a li se permite să aibă acces la medicamente letale de la o farmacie. Conform noii legi, care a fost adoptată în decembrie, va fi în continuare ilegal să asiști în mod activ la sinuciderea altuia.
Legislația a intrat în vigoare în ziua de Anul Nou, în ciuda opoziției acerbe din partea Episcopilor catolici din Austria. Arhiepiscopul austriac Franz Lackner a avertizat că legea prezint㠄defecte inacceptabile”. Președintele Conferinței Episcopale din Austria și-a exprimat îngrijorarea că solicitanții pentru sinucidere asistată sunt evaluați doar de doi medici și nu suplimentar de un psiholog clinician sau un psihiatru. Arhiepiscopul Lackner a avertizat că acest lucru face ca sinuciderea asistată să fie o rețetă medicală banală, deoarece practic nu este urmărită penal, în ciuda unor astfel de cerințe dinspre Curtea Constituțională. El a menționat că sinuciderea asistată a devenit o practică standard în țările în care eutanasia a fost legalizată. Austria se numără acum printre cele câteva țări europene care au legalizat forme de moarte asistată, precum Belgia și Țările de Jos, Franța, Spania și Elveția. Canada și-a extins de asemenea legea privind practica în anumite circumstanțe. Și în Statele Unite, mai multe state au „statute de moarte cu demnitate”, care permit decesele asistate de medic pentru pacienții cu boli terminale.
Cu toate acestea, Episcopii austrieci consideră legalizarea sinuciderii asistate ca parte a unei „tendințe culturale prin care singura formă de viață care merită trăită este o viață plină și activă”. Episcopii au condamnat ceea ce au văzut ca fiind natura manipulativă a cuvintelor „a muri cu demnitate” din jurul legii sinuciderii din Austria, o națiune puternic catolică. Ei se tem că legislația va contribui și mai mult la o eră în care „fiecare handicap sau boală este văzut ca un eșec care nu poate fi tolerat”. În schimb, ei spun că ar trebui puse la dispoziție resurse financiare suplimentare pentru sprijinirea pacienților care suferă și bolnavilor în stadiu terminal. Arhiepiscopul Lackner a spus că legislația Austriei ignoră faptul că fiecare sinucidere rămâne o tragedie umană și că fiecare viață este valoroasă. A subliniat că legea este „nedreaptă față de toți acei oameni care fac posibil să se moară cu demnitate printr-o îngrijire sigură și atentă și care vor continua să facă aceasta și în viitor”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 477, Ultimul acces: 2023-09-27 11:11:01