Episcopul Maramuresului si Satmarului a sfintit icoana „Maica Domnului – Ocrotitoarea crestinilor rugatori” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Episcopul Maramureșului și Sătmarului a sfințit icoana „Maica Domnului – Ocrotitoarea creștinilor rugători”

[2022-01-04]
de Andrei Ursulean

În prima zi a anului, după ce a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfânta Treime” din Baia Mare, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a sfințit icoana eparhială a Anului Omagial 2022 intitulat㠄Maica Domnului – Ocrotitoarea creștinilor rugători”.
Pictată în contextul hotărârii Sfântului Sinod de a desemna anul 2022 drept Anul Omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, și Anul Comemorativ al Sfinților isihiaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț, icoana prezintă particularități specifice regiunii.
Stilul compozițional al icoanei alătură elemente clasice și motive tradiționale din zona Maramureșului.
„Maica Domnului – Ocrotitoarea Creștinilor Rugători”. Sursa: Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului / Facebook
În plan superior, este înfățișată Maica Domnului Oranta înconjurată de îngeri. Mai jos, sunt prezentați în stânga Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și Sfântul Iosif Mărturisitorul, iar în dreapta Sfinții Grigorie Palama, Teodor Studitul și Paisie de la Neamț.
În plan inferior este reprezentată Biserica sub forma unei comunități maramureșene, formată din copii și credincioși îmbrăcați în costume populare, adunați în jurul episcopului, preoților și monahilor. Legătura dintre cele două planuri este făcută de biserica de lemn în stil maramureșean.
Anul 2022, a fost proclamat sâmbătă, 1 ianuarie, la Catedrala Patriarhală, drept „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț” în Patriarhia Română.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 420, Ultimul acces: 2023-09-28 11:40:09