Fata omului sfant este fata Duhului Sfant: Mitropolitul Serafim si-a serbat ocrotitorul la o noua parohie din Nürnberg - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Fața omului sfânt este fața Duhului Sfânt: Mitropolitul Serafim și-a serbat ocrotitorul la o nouă parohie din Nürnberg

[2022-01-04]
de Ștefana Totorcea

Pe Duhul Sfânt, cea mai misterioasă Persoană a Sfintei Treimi, Îl cunoaștem doar în străfundul ființei noastre și pe chipul omului sfânt, a spus duminică Părintele Mitropolit Serafim al Germaniei. Ierarhul și-a serbat ocrotitorul spiritual, pe Sf. Serafim de Sarov, oficiind Sfânta Liturghie la primul hram al noii Parohii „Sf. Ier. Vasile cel Mare” Nürnberg II – Langwasser.
I s-au alăturat în slujire părintele paroh, Ieromonahul Ioan Popoiu, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Germaniei, și cu Părintele Diacon Dumitru Dura, secretar eparhial.
Răspunsurile la strană au fost date de corul Catedralei Mitropolitane, condus de citețul Mihai Kast.
În predica sa, dedicată Sfântului Duh, Mitropolitul Serafim a amintit de Sfântul Ierarh Vasile, ocrotitorul tinerei parohii, care este cunoscut pentru rolul său definitoriu în fixarea dreptei credințe în timpul celui de-al patrulea secol creștin.
Sfântul Vasile a argumentat dumnezeirea Sfântului Duh prin aceea c㠄nimeni nu ne poate sfinți, decât Duhul Sfânt, Duhul lui Dumnezeu (…) Nici o creatură nu poate sfinți alte creaturi, ci numai Dumnezeu”, a spus ierarhul.
Vorbind despre Sfântul Duh, părintele mitropolit a adăugat: „În Vechiul Testament, Dumnezeu S-a descoperit în primul rând ca singurul Dumnezeu, ca Tatăl Care a creat cerul și pământul, iar în Noul Testament ni se descoperă deplin ca Fiul sau Cuvântul lui Dumnezeu, Care a venit în lume, S-a făcut om și a propovăduit Evanghelia timp de trei ani și jumătate”.
„La cincizeci de zile după Învierea Sa, a trimis în lume pe Duhul Sfânt, ca să rămână în lume și să sfințească lumea. Iar Biserica întemeiată de Domnul Iisus Hristos Îl are conducător, povățuitor, sfințitor pe Duhul Sfânt”, a continuat Preasfinția Sa.
„Toate le lucrează Duhul Sfânt în Biserică. E bine să știm că nimic nu se întâmplă în viața bisericească, în viața noastră, în viața lumii fără Duhul Sfânt, fiindcă El este Dătătorul de viață. El susține viața, o promovează, o înnoiește, deși este Persoana cea mai misterioasă.”
„Pe Tatăl Îl cunoaștem în creația de care ne vorbește cu deosebire Vechiul Testament, pe Fiul Îl cunoaștem din relatările Sfintelor Evanghelii, iar pe Duhul Sfânt nu-L cunoaștem decât prin simțirea Lui în străfundul ființei noastre. Duhul Sfânt S-a arătat la Botezul lui Ioan în chip de porumbel, apoi la Cincizecime în chip de limbi de foc”, dar El este o Persoană Care nu poate fi rezumată în aceste arătări dumnezeiești menționate în Sfintele Scripturi.
Ierarhul a explicat faptul că, deși chipul Sfântului Duh nu a fost revelat creștinilor, acesta „se descoperă în chip tainic, misterios, pe chipurile oamenilor care Îl trăiesc pe Duhul Sfânt și care s-au lăsat transformați și sfințiți în viața lor de Duhul Sfânt (…); fața omului sfânt este fața Duhului Sfânt”.
Ierarhul i-a chemat pe credincioși să Îl descopere pe Duhul Sfânt nu teoretic, ci trăind în Duhul Sfânt prin rugăciune, asceză și lăsarea în voia lui Dumnezeu, după exemplul Sfântului Serafim de Sarov, care a spus c㠄scopul vieții omului pe pământ este acela al dobândirii Duhului Sfânt”.
După slujbă Ieromonahul Ioan Popoiu i-a dăruit Mitropolitului Serafim un molitfelnic în limba germană editat de curând la Collegium Orientale din Eichstätt.
Foto credit: Mitropolia Germaniei
Cea de-a doua parohie din Nürnberg a fost înființată în noiembrie 2021, pentru a răspunde numărului în creștere de români din metropolă. Parohia mai are hramurile „Izvorul Tămăduirii” și „Sf. Cuv. Sebaldus, ocrotitorul orașului Nürnberg“ (19 august).
Comunitatea își desfășoară activitățile liturgice într-o sală a Parohiei romano-catolice „Sf. Ier. Rupert și Wunibald”, cu sprijinul preotului romano-catolic Stephan Neufanger și al consiliului parohial al acestei comunități germane din sud-estul Nürnbergului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 575, Ultimul acces: 2024-10-05 03:31:46