Arhiepiscopul Varsanufie a sfintit paraclisul Manastirii Sfantul Grigorie Palama din Tara Lovistei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Arhiepiscopul Varsanufie a sfințit paraclisul Mănăstirii Sfântul Grigorie Palama din Țara Loviștei

[2022-01-05]
de Ștefana Totorcea

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a sfințit duminică, la Mănăstirea Sfântul Grigorie Palama din Țara Loviștei, un paraclis închinat Sfântului Cuvios Varsanufie cel Mare.
Ierarhul a vorbit despre chipurile duhovnicești ale ocrotitorilor mănăstirii și paraclisului: „Sfântul Grigorie Palama (1296-1359) a fost, cu siguranță, nu doar cel mai reprezentativ teolog al Bisericii Ortodoxe din secolul al XIV-lea, ci, mai ales, cel care a reușit să sintetizeze în chip exemplar moștenirea duhovnicească lăsată de Părinții Bisericii”.
„Sfântul Grigorie a trăit o mare parte a vieții sale în Sfântul Munte, a fost legat de Sfinții Părinți care duceau o viață ascetică alături de el și de aceea a dat expresie experienței Părinților aghioriți, care în fapt reprezintă experiența Bisericii Ortodoxe”, a continuat Arhiepiscopul Râmnicului.
„Ctitorirea mănăstirii închinată Sfântului Grigorie Palama amintește de sfințenia vieții călugărilor isihaști de la Sfântul Munte, care, nevoindu-se cu rugăciunea neîncetată, au ajuns la vederea Luminii dumnezeiești. Această Lumină nu era interpretată ca un simbol creat al Slavei dumnezeiești, ci ca un har, o energie divină necreată.”
Despre Sfântul Cuvios Varsanufie cel Mare, ocrotitorul paraclisului, părintele arhiepiscop a spus c㠄și-a petrecut viața în post și în rugăciune, adâncindu-și mintea la tainele dumnezeiești și a fost înzestrat cu darul înainte-vederii. Pentru multele sale virtuți, era supranumit Marele Bătrân și a fost adevărat părinte duhovnicesc pentru mulți dintre Părinții care doreau să-și sfințească viața”.
Mănăstirea Sfântul Grigorie Palama a fost înființată în 2019, cu aprobarea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei.
La inițitiva Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, sub coordonarea Monahiei Varsanufia Soare, stareța mănăstirii, s-au început ample lucrări de finalizare, extindere și înfrumusețare a construcțiilor existente: biserica și casa monahală, care a fost transformată într-o culă cu paraclis, respectându-se arhitectura specifică a Olteniei de sub Munte.
Anul trecut, la Paraclisul „Sfântul Cuvios Varsanufie cel Mare” au început lucrările de pictură în tehnica fresco. Pictura este realizată de către zugravii Costin și Oana Stroe.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 418, Ultimul acces: 2023-09-29 09:02:27