Aproape 2 milioane de romani isi serbeaza ocrotitorul spiritual de Soborul Sf. Ioan Botezatorul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Aproape 2 milioane de români își serbează ocrotitorul spiritual de Soborul Sf. Ioan Botezătorul

[2022-01-07]
de Ștefana Totorcea

Aproape 2 milioane de români își serbează ocrotitorul spiritual de Soborul Sf. Ioan Botezătorul, dintre care aproximativ două treimi sunt bărbați.
Numele de Ioan, Ioana și derivatele lui sunt printre cele mai populare în România, la fel ca numele de Maria, Marian și derivatele sale.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, cele mai populare nume de români care-și serbează onomastica de ziua sfântului sunt: Ioana, Ion, Ionela.
În unele sate s-au păstrat obiceiuri precum Udatul Ionilor, în Transilvania. După slujbă, cei care poartă numele sfântului sunt duși la râu și „botezați”.
O astfel de ceremonie, care include și o paradă cu cai și căruță a junilor îmbrăcați în costume tradiționale, are loc anual la Tălmaciu, în județul Sibiu. A fost întreruptă în perioada de pandemie, dar se intenționează reluarea ei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 248, Ultimul acces: 2023-02-02 14:13:14