Crestinii romani din Roma, la Rugaciunea pentru unitatea crestinilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Creștinii români din Roma, la Rugăciunea pentru unitatea creștinilor

[2022-01-18]
A început marți, 18 ianuarie a.c., Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Anul acesta, manifestările au ca temă cuvintele Magilor despre Pruncul Isus: „Am văzut steaua lui la răsărit și am venit să-l adorăm” (Matei 2,2). Papa Francisc participă la încheierea inițiativelor de rugăciune pentru unitatea creștinilor, programată pe 25 ianuarie a.c., sărbătoarea Convertirii Sfântului Apostol Paul, când Pontiful va prezida rugăciunea Vesperelor în Bazilica San Paolo fuori le mura. La slujba pontificală, care va începe la ora 17.30, sunt invitați să participe reprezentanți ai Bisericilor și confesiunilor din Urbe.

Creștinii români din Roma – greco-catolici, romano-catolici și ortodocși – iau parte în diferite forme la momentele de rugăciune organizate în acest context de revigorare a dorinței de unitate a creștinilor. Potrivit unui comunicat al Vicariatului Romei, preoții și alumnii greco-catolici români din Colegiul Pontifical „Pio Romeno” celebrează vineri, 21 ianuarie a.c., Sfânta Liturghie în ritul bizantin român la Centrul Euharistic Ecumenic de la biserica „Santa Maria in Via Lata” (via del Corso, 306). În același centru euharistic, însuflețit de apostolatul congregației Fiicele Bisericii, se rânduiesc seară de seară la Sfânta Liturghie în diferite rituri mai multe Colegii pontificale din Urbe: Colegiul Pontifical Grec (18 ianuarie), Seminarul Pontifical Lombard (19 ianuarie), Colegiul Pontifical Ucrainean (20 ianuarie), Colegiul Pontifical Armean (22 ianuarie), Colegiul Pontifical „Russicum” (24 ianuarie) și Colegiul Pontifical Etiopian (25 ianuarie). Duminică, 23 ianuarie, Sfânta Liturghie este celebrată în ritul roman sau latin de Cardinalul vicar Angelo De Donatis.
În perspectiva parcursului sinodal, deschis de Papa Francisc pentru întreaga Biserică catolică, Vicariatul Romei a organizat în seara de 20 ianuarie a.c., la ora 18.30, în parohia „Santa Maria, Regina Apostolorum”, un moment de ascultare reciprocă la care participă frații și surorile Bisericii Ortodoxe Române, ținând cont de faptul că, „fiicele și fiii acesteia lucrează, se roagă, suferă și speră umăr la umăr cu credincioșii catolici”. Vor fi prezenți, potrivit comunicatului, Mons. Dario Gervasi, Episcop auxiliar în dieceza Romei, și Episcopul Atanasie de Bogdania, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. În același context al rugăciunii pentru unitate, comunitatea credincioșilor români romano-catolici de la „San Vitale” găzduiește, împreună cu parohia „Santa Maria ai Monti”, o celebrare ecumenică organizată pe 24 ianuarie, la ora 19.00, cu participarea arhimandritului ortodox grec Symeon Katsinas și a pastorului luteran Michael Jonas.
La nivel diecezan, comunicatul amintește că momentul central îl reprezintă Veghea de rugăciune pentru unitatea creștinilor din seara de miercuri, 19 ianuarie, la ora 19.00, organizată în parohia „San Leone I” (Via Prenestina, 104). Slujba este prezidată de Episcopul auxiliar Paolo Selvadagi, delegat diecezan pentru ecumenism și dialog inter-religios, în timp ce predica va fi oferită de directorul Centrului Anglican din Roma, arhiepiscopul Ian Ernest. Va lua cuvântul, de asemenea, Episcopul siro-catolic Rami Al Kabalan, care prezintă la Roma mărturia și încercarea prin care trec creștinii din Orientul Apropiat. La Veghea de rugăciune a Diecezei de Roma și-au anunțat participarea ortodocși, membri ai Vechilor Biserici Răsăritene, anglicani, luterani și evanghelici.
„Tema din acest an este pentru noi deosebit de semnificativă pentru că atrage privirea asupra unei arii a lumii în care s-a născut și crește speranța mesianică în Isus, dar atrage atenția și asupra căutării păcii și a speranței care, în decursul secolelor, ajunge la noi de o manieră mai vie ca niciodată”, a spus Mons. Marco Gnavi, responsabilul Oficiului diecezan pentru ecumenism, dialog inter-religios și noile culte. „Mă gândesc”, a mai spus Mons. Gnavi, „la călătoria Papei Francisc în Irak, unde Sfântul Părinte a oferit atâtea semne de reconciliere și de speranță nu doar pentru creștinii răsăriteni, dar pentru întreaga lume creștină, deschizând, de altfel, o perspectivă mai amplă către întâlnirea fraternă cu celelalte religii. A ne ruga astăzi în comuniune cu creștinii din Răsărit înseamnă a aminti valoarea prezenței acestor minorități într-un context complex și pluralist, înseamnă a rechema faptul că creștinii sunt purtătorii unei valori universale și ai unui mesaj de pace și de lumină.” (pr. Adrian Dancă pentru Vatican News România)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 329, Ultimul acces: 2023-05-31 15:26:11