Lansarea volumului „Familia Chetianu in slujba Bisericii si a natiunii romane” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Lansarea volumului „Familia Chețianu în slujba Bisericii și a națiunii române”

[2022-01-16]
Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, orele 11:00, la Sala Unirii a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia a avut loc lansarea volumului „Familia Chețianu în slujba Bisericii și a națiunii române”. Cartea, avându-l ca autor pe istoricul Răzvan Mihai Neagu și apărută la Editura Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, prezintă destinele membrilor marii familii Chețianu, profund legată de Blaj și de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale, fiind moderat de directorul Muzeului, Gabriel-Tiberiu Rustoriu. La lansarea volumul a fost prezent din încredințarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din România, Preasfinția Sa Cristian Dumitru Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

Preasfințitul Cristian a evidențiat faptul că personalități ale vieții culturale, bisericești și sociale precum prelatul Ambroziu Chețianu, avocații Augustin și Simion Chețianu sau Emil Chețianu, tot avocat și om politic, au făcut ca numele Chețianu să devină unul dintre cele mai importante din Transilvania de la cumpăna dintre secolele al XIX-lea și al XX-lea. Majoritatea membrilor familiei Chețianu, familie care provine din localitatea Ercea, județul Mureș, au studiat la Blaj. Unul din membrii familiei Chețianu este distinsul intelectual Ambroziu Chețianu, care a fost un botanist renumit, profesor și director al Liceului Român Unit din Blaj în prima jumătate a secolului al XX-lea. Ambroziu Chețianu și‑a dedicat toată cariera și activitatea slujirii Bisericii și școlilor românești ale Blajului. Cea mai importantă demnitate ecleziastică pe care a deținut‑o a fost cea de vicar general arhiepiscopal. S‑a stins din viață în 1934, fiind îngropat la Blaj.
Membrii familiei Chețianu – adevărată dinastie intelectuală (cum au fost și multe altele), au activat la sfârșitul secolului al XIX‑lea și prima jumătate a secolului al XX‑lea, fiind interesați mai ales de două domenii, teologia și dreptul, fapt care a dus la constituirea atât a unei elite ecleziastice, cât și a unei elite laice, cele două având o contribuție majoră la mișcarea națională românească. Cu certitudine, viața și activitatea membrilor familiei Chețianu trebuie să fie cunoscute și apreciate de publicul larg, pentru a putea înțelege istoria Transilvaniei. Membrii familiei Chețianu constituie modele de urmat pentru tânăra generație iar volumul vădește încă o dată faptul că Biserica Română Unită a dăruit neamului oameni care au știut să pună binele comun deasupra propriilor interese, dovedind că dragostea pentru Dumnezeu și pentru semeni merită orice sacrificiu.
Preasfințitul Cristian și-a încheiat cuvântul amintind rolul familiilor preoțești, care au furnizat elita ardeleană din secolele al XIX-lea și al XX-lea. Datorită acelor familii, noi, cei de azi, nu putem coborî standardele valorice în viața, activitatea și atitudinea noastră. Familia Chețianu a fost o familie model de conduită, o familie cum au fost multe în Ardealul românesc. Istoria Bisericii și a neamului nostru demonstrează acest lucru, iar prof. Răzvan Neagu, prin stăruința pentru adevărul istoric, ilustrează această realitate. Istoricul Tudor Roșu, șeful secției de istorie muzeologie de la Muzeul Național al Unirii, a subliniat acuratețea analizei surselor în lucrarea de față și importanța publicării unor documente care aduc noi lumini asupra unor realități transilvane familiale și instituționale.
La lansare au participat oficialități și oameni de cultură, cercetători și persoane din Alba Iulia, Blaj și Turda cu interes față de cultura românească. (pr. Anton Rus pentru Biroul de presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 251, Ultimul acces: 2023-02-02 06:03:15