Actiunea Catolica organizeaza Saptamana pacii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Acțiunea Catolică organizează Săptămâna păcii

[2022-01-10]
Între 9 și 16 ianuarie 2022, Acțiunea Catolică organizează Săptămâna păcii. Obiectivul săptămânii: reflecție și acțiune pentru o lume mai pașnică, pornind de la mesajul Papei Francisc pentru cea de-a 55-a Zi Mondială a Păcii, având tema: „Dialogul între generații, educația și locul de muncă: instrumente pentru a edifica o pace durabilă”. Sfântul Părinte vorbește despre o „arhitectur㔠a păcii, unde intervin diferitele instituții ale societății, și un „artizanat” al păcii, care implică pe fiecare dintre noi personal, propunând trei căi pentru construirea unei păci durabile: 1. dialogul între generații, ca bază pentru realizarea de proiecte împărtășite; 2. educația, ca factor de libertate, responsabilitate și dezvoltare; 3. locul de muncă pentru o realizare deplină a demnității umane.

„Fiecare dialog sincer, deși nu este lipsit de o dialectică dreaptă și pozitivă, cere mereu o încredere de bază între interlocutori. Trebuie să recuperăm din nou această încredere reciprocă! Actuala criză sanitară a amplificat pentru toți sentimentul de singurătate și concentrarea asupra noastră înșine. Singurătăților bătrânilor se alătură în tineri sentimentul de neputință și lipsa unei idei împărtășite despre viitor. Această criză este desigur dureroasă. Însă în ea poate să se exprime și ceea ce este mai bun în persoane. De fapt, chiar în timpul pandemiei am întâlnit, în fiecare parte a lumii, mărturii generoase de compasiune, de împărtășire, de solidaritate.”
„Doresc ca investiția în educație să fie însoțită de o angajare mai consistentă pentru a promova cultura îngrijirii. Ea, în fața fracturilor societății și a inerției instituțiilor, poate să devină limbajul comun care dă la o parte barierele și construiește punți. Așadar, este necesar să se creeze o nouă paradigmă culturală, printr-un „pact educativ global pentru și cu tinerele generații, care să angajeze familiile, comunitățile, școlile și universitățile, instituțiile, religiile, guvernanții, întreaga omenire, în formare de persoane mature”. Un pact care promovează educația pentru ecologie integrală, conform unui model cultural de pace, de dezvoltare și de sustenabilitate, centrată pe fraternitate și pe alianța între ființa umană și ambient.”
Propuneri de activități: discuții pe marginea Mesajului Sfântului Părinte Francisc pentru celebrarea celei de-a 55-a Zile Mondiale a Păcii. Pot fi de ajutor următoarele întrebări: ce înseamnă pentru mine „artizanatul păcii”? care sunt problemele care afectează pacea în aceste timpuri (în familie, societate, lume)? care sunt temerile cu care se confruntă generațiile în ziua de azi? Organizați o întâlnire de dialog intergenerațional care să faciliteze cunoașterea aspectelor pozitive specifice fiecărei generații pentru a favoriza construirea încrederii între generații, privirea împreună spre viitor. Puteți organiza o strângere de fonduri pentru o familie care știți că a întâmpinat probleme financiare în timpul pandemiei din cauza pierderii locului de muncă. Organizați o adorație cu rugăciuni pentru pace compuse de voi în care să implicați copii, tineri și adulți din comunitate. Scrieți mesaje de pace și distribuiți-le pe telefon, pagina de Facebook, Instagram, în așa fel încât mesajul păcii să ajungă la cât mai multe persoane. Proclamați intenții pentru pace la Rugăciunea credincioșilor la Liturghiile din această săptămână.
Toți putem să colaborăm la construirea păcii, pornind de la noi, familiile noastre, asociații, societate, relații între popoare. Așteptăm ecouri ale activităților voastre pe adresa actiuneacatolica@gmail.com pentru a fi promovate pe pagina de Facebook a Acțiunii Catolice.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 353, Ultimul acces: 2023-09-19 20:42:48