140 de ani de la nasterea in Ceruri: Sf. Antipa de la Calapodesti a fost cinstit in Catedrala din Roman - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

140 de ani de la nașterea în Ceruri: Sf. Antipa de la Calapodești a fost cinstit în Catedrala din Roman

[2022-01-10]
de Ștefana Totorcea

Sfântul Antipa de la Calapodești a fost cinstit la Catedrala din Roman cu Priveghere Mare și Sfânta Liturghie. Se împlinesc 140 de ani de la nașterea în Ceruri a sfântului, care este ocrotitorul Paraclisului Catedralei Arhiepiscopale din Roman.
Slujba Privegherii a fost oficiată duminică de Părintele Arhiepiscop Ioachim.
„Sfântul Antipa este prezent și cinstit și în sinaxarele altor biserici ortodoxe, cum este cea a Rusiei și a Serbiei, ceea ce înseamnă că acest sfânt isihast este prăznuit în Ortodoxia universală. Așadar, am putea spune că un român este prezent în lista marilor sfinți cuvioși și isihaști, a rugătorilor care au dobândit rugăciunea curată și s-au împărtășit din lumina taborică”, a spus ierarhul.
Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a vorbit despre semnificația și importanța Anului comemorativ 2022 în Patriarhia Română, dedicat sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.
„Au apărut pe fresca istoriei la o distanță de 300 de ani unul de celălalt, acest lucru însemnând că Dumnezeu, din timp în timp, dorește reînnoirea sufletească a credincioșilor și a vieții monahale”, a spus Preasfințitul Părinte Ioachim.
„Acest sfânt, născut în sudul județului Bacău, în comuna Dealul Morii, satul Calapodești, ocrotitor al Eparhiei noastre, este un rezultat al reînnoirii vieții monahale a secolului al XIX-lea.”
Liturghia a fost oficiată luni de Părintele Arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, cu răspunsuri liturgice oferite de Corul psaltic „Diaconia” al Catedralei arhiepiscopale.
În cuvântul de învățătură, arhimandritul a vorbit, printre altele, despre anii de asceză a sfântului în Muntele Athos, unde a câștigat darul lacrimilor, al rugăciunii și al înainte-vederii.
„I-a uimit pe toți nu atât prin performanțele sale duhovnicești învățate la școala rugăciunii athonite, cât prin vârsta sa fragedă, dăruirea cu care s-a angajat în această lucrare duhovnicească fiind cu totul și cu totul deosebită”.
„Ardea sufletul său și inima sa de dorul de rugăciune, de Dumnezeu și de cer. Inima sa era o flacără vie, care pentru dragostea de Dumnezeu ar fi jertfit orice”, a adăugat părintele vicar eparhial.
Cuviosul Antipa de la Calapodești este unul dintre ocrotitorii Eparhiei Romanului și Bacăului. S-a născut în sudul județului Bacău, în comuna Dealul Morii, satul Calapodești, unde în prezent se găsește mănăstirea care-i poartă numele.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 334, Ultimul acces: 2023-09-20 13:42:22