Asociatia „Doamna Maria Brancoveanu” din Tarile de Jos a organizat ceremonia traditionala a Taierii Vasilopitei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Asociația „Doamna Maria Brâncoveanu” din Țările de Jos a organizat ceremonia tradițională a Tăierii Vasilopitei

[2022-01-10]
de Ștefana Totorcea

Asociația „Doamna Maria Brâncoveanu” a parohiei „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam a organizat sâmbătă Tăierea Vasilopitei, o veche tradiție creștin-ortodoxă prin care este cinstit Sfântul Vasile cel Mare la început de an calendaristic.
Părintele Paroh Ioan Dură, Protopopul Țărilor de Jos, a binecuvântat Vasilopita, care a fost apoi tăiată și împărțită membrelor asociației de către președintă, doamna Ioana Mațenco.
În Vasilopită se pune, conform datinii, o monedă despre care se spune că aduce găsitorului și binecuvântarea sfântului ierarh. Asociația pune de obicei în Vasilopită o monedă cu efigia Doamnei Maria Brâncoveanu.
Reuniunea a prilejuit și prezentarea raportului de activitate pe anul recent încheiat, precum și a agendei pentru 2022. Prezentarea a fost făcută de președinta, respectiv vicepreședinta asociației.
Părintele Paroh Ioan Dură a oferit câteva sfaturi și urări pentru o activitate rodnică a asociației.
Asociația „Doamna Maria Brâncoveanu” a parohiei „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam este unica asociație a femeilor ortodoxe române din Țările de Jos. A fost înființată în urmă cu șase ani, la inițiativa Protopopului Ioan Dură.
Organizația are 46 de membre, enoriașe ale parohiei, precum și două membre onorifice din România. Scopul Asociației este cinstirea personalității Doamnei Maria Brâncoveanu și promovarea modelului de viață creștin-ortodoxă și a valorilor spirituale și culturale cărora Doamna li s-a dedicat.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 326, Ultimul acces: 2023-09-15 01:08:12