Ziua Culturii Nationale: Ceea ce este profund national devine universal - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ziua Culturii Naționale: Ceea ce este profund național devine universal

[2022-01-15]
de Ștefana Totorcea

Ziua Culturii Naționale este marcată anual în data de 15 ianuarie, începând din 2011. Parlamentul a adoptat legea în 2010, stabilind data sărbătorii de ziua de naștere a lui Mihai Eminescu. Vorbind recent despre Poetul Național, Președintele Academiei și poeta Ana Blandiana au afirmat că ceea ce este profund național este și european, respectiv universal.
Datorăm stabilirea Zilei Culturii Naționale în data de 15 ianuarie, când este aniversată ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, academicianului Eugen Simion, care a dorit să aducă astfel un omagiu personalității emblematice a poetului național.
Ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naționale și în Republica Moldova, în urma hotărârii autorităților acestei țări.
Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită vineri la Academia Română, când Președintele Academiei, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că Mihai Eminescu este european tocmai „pentru că exprimă esența spiritului românesc” și, totodată, „este cel mai reprezentativ creator român, pentru că s-a încadrat în numitorul comun european”.
Și poeta Ana Blandiana consideră că Eminescu a fost universal prin însuși faptul că a fost profund național, deoarece universalitatea este un concert mondial al identităților naționale.
Eminescu „este cel care și-a asumat, mai mult decât oricare alt poet, suferințele, speranțele, și chiar vinile tuturor, cel care a acceptat să își atârne, ca pe o piatră de moară, destinul nostru colectiv de aripile lui zbătându-se în zbor”, spunea poeta anul trecut, la Simpozionul „Eminescu și Putna”.
„Eminescu s-a legat astfel de noi – ca într-o condamnare pe viaț㠖 și ne-a legat astfel în nesfârșita lui posteritate de el. Acela a fost momentul în care am înțeles că a fi poet român – oricât de departe în lume și în viitor – înseamnă a nu uita că acesta este prototipul. Că el este prototipul”, a mai spus Ana Blandiana.
Poetul Lucian Blaga a scris, în Spațiul mioritic (1936), despre „Ideea Eminescu”: „Ea este pentru noi, pentru neamul nostru, o idee forță. Nu știu în ce măsură izbutim să o facem să devină idee forță. Pentru creșterea noastră intelectuală, pentru devenirea noastră spirituală, este o idee esențială”.
Foto: Facebook / Sanda Michaela Foisoreanu (statuia lui Eminescu de la Cernăuți, realizată de sculptorul Dumitru Gorșcovschi)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 219, Ultimul acces: 2023-01-30 17:06:09