Eminescu omagiat la Cernauti: Manifestarile au inceput la casa profesorului Aron Pumnul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Eminescu omagiat la Cernăuți: Manifestările au început la casa profesorului Aron Pumnul

[2022-01-16]
de Ștefana Totorcea

Societatea pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu” a organizat sâmbătă, la Cernăuți, o serie de manifestări în memoria poetului Mihai Eminescu. Ca în fiecare an, acestea au debutat la casa din Cernăuți a lui Aron Pumnul și au continuat cu depunere de flori la statuia poetului din centrul localității și cu un eveniment cultural.
A urmat, la Palatul Național al Românilor, masa rotundă cu tema „Fiind foarte român, Eminescu e universal” și inaugurarea expoziției de grafică a pictorului român Spiru Vergulescu, inspirată din lirica eminesciană.
Lucrările au fost aduse de directoarea Muzeului „Mihai Eminescu”, Elena Vântu-Tărâțeanu, de la Muzeul Etnografic Regional, unde sunt păstrate temporar.
Au participat Laurențiu Ciocan, Consul la Consulatul General al României la Cernăuți, Acad. Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române, Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, Cristina Paladean, șefa Catedrei de Filologie Română și Clasică a Universității din Cernăuți, Lilia Govornean, președinta Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, scriitorii Ștefan Hostiuc și Gheorghe Ungureanu, membri ai Societății republicane „Golgota” și ai Societății „Grigore Nandriș” din Mahala, pedagogi, ziariști de limbă română din Bucovina de Nord.
La Cernăuți există 24 de locuri legate de numele lui Eminescu, a declarat arhivistul Dragoș Olaru la finalul evenimentelor. El s-a oferit să organizeze excursii la aceste locuri eminesciene pentru românii din regiune.
Sediul Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu” este la parterul Palatului Național al Românilor din centrul istoric al Cernăuților (Piața Centrală nr. 9) și a fost modernizat de Asociația Programatică pentru Dezvoltare Durabilă din București.
Clădirea de secol XIX este imobil de patrimoniu și a găzduit în 1904 festivitățile de celebrare a 25 de ani de activitate a Societății Junimea. Palatul a fost naționalizat de sovietici, dar organizațiile românilor din regiune nu au reușit să recupereze decât o parte din parter.
Casa lui Aron Pumnul (Str. Aron Pumnul nr. 19) are aproximativ 200 de ani și este construită în stil moldovenesc. Administrația Regională de Stat Cernăuți și Consulatul General al României din localitate au inițiat renovarea casei, care va găzdui Muzeul „Mihai Eminescu”.
Aron Pumnul, reprezentant al generației pașoptiste transilvănene, a fost lingvist, istoric, filosof, profesor, publicist, militant politic și animator al vieții spirituale a românilor din Bucovina.
Sâmbătă, în România și Republica Moldova a fost marcată Ziua Culturii Naționale, declarată prin lege în ambele țări și stabilită ca omagiu adus poetului Mihai Eminescu în ziua de naștere a acestuia. Românii din Bucovina de Nord se alătură în fiecare an celebrării acestei zile.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 238, Ultimul acces: 2023-01-27 18:07:06