Macron vrea avortul in Carta UE privind drepturile omului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Macron vrea avortul în Carta UE privind drepturile omului

[2022-01-19]
Președintele francez Emmanuel Macron
Președintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri ca avortul să fie adăugat la Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Vorbind în fața membrilor Parlamentului European la Strasbourg, în estul Franței, pe 19 ianuarie, Macron a declarat că această cartă a drepturilor, ratificată în anul 2000, trebuie revizuită. „La 20 de ani de la proclamarea Cartei noastre a drepturilor fundamentale, care a consacrat în special abolirea pedepsei cu moartea pe întreg teritoriul Uniunii, sper că putem actualiza această cartă, în special pentru a fi mai expliciți în ceea ce privește protecția mediului sau recunoașterea dreptului la avort”, a spus el. Și a adăugat: „Să deschidem această dezbatere în mod liber cu concetățenii noștri, de mare conștiință europeană, pentru a da o nouă viață setului nostru de drepturi care forjează această Europă puternică în valorile ei, singurul viitor al proiectului nostru politic comun.”

Canalul francez de știri BFM TV a informat că referirea lui Macron la avort a fost aplaudată de legislatori. Chemarea sa a venit la o zi după ce organismul legislativ al Uniunii Europene a ales-o pe politiciana malteză pro-viață Roberta Metsola în funcția de președinte. Metsola îi succedă lui David Sassoli, care a murit pe 11 ianuarie, la vârsta de 65 de ani. Alegerea ei a fost salutată atât de Episcopii UE, cât și de liderii Bisericii malteze. Însă Metsola – la 43 de ani, cea mai tânără președintă a Parlamentului European din toate timpurile – a declarat pentru Euronews, după alegerea ei, că va respecta punctul de vedere majoritar al adunării în favoarea avortului pe durata mandatului ei de doi ani și jumătate, care poate fi reînnoit. „Poziția parlamentului este lipsită de ambiguitate și fără echivoc, și aceasta este și poziția mea”, a declarat ea pe 18 ianuarie. „Este exact ceea ce voi face pe parcursul mandatului meu de președinte în această problemă.”
Carta UE recunoaște dreptul la viață, dar nu menționează avortul. Afirmă c㠄orice persoană are dreptul la viaț㔠și c㠄nimeni nu trebuie condamnat la pedeapsa cu moartea sau executat”. Parlamentul European a votat în iunie 2021 în favoarea unui raport care descrie avortul ca fiind „asistență medicală esențial㔠și care încearcă să redefinească obiecția de conștiință drept „o negare a asistenței medicale”. Membrii adunării au votat cu 378 de voturi pentru, 255 împotrivă și 42 de abțineri pentru adoptarea textului, cunoscut sub numele de Raportul Matiæ, în cadrul unei sesiuni plenare la Bruxelles, Belgia. Raportul declara, de asemenea, că încălcările „sănătății și drepturilor sexuale și reproductive” sunt „o formă de violență împotriva femeilor și fetelor”. Majoritatea celor 27 de state membre ale UE permit avortul la cerere sau din motive sociale largi, cu excepția Maltei și a Poloniei, care au legi puternice pro-viață. La 1 ianuarie, Franța a preluat președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene, care negociază și adoptă legile UE împreună cu Parlamentul European. Macron, care este așteptat să candideze în aprilie pentru a fi reales, s-a întâlnit cu Papa Francisc la Vatican în noiembrie 2021.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 524, Ultimul acces: 2024-03-02 04:00:55